Начало / Новини / Митрополит Даниил: Мъртво ли е обществото ни, че да спре богослужението

Митрополит Даниил: Мъртво ли е обществото ни, че да спре богослужението

„Св. Синод препотвърди своята позиция и своето разбиране за високата мисия на Църквата. Ние съзнаваме своята отговорност, защото както болниците, както полицията, както са институциите, без които не може да функционира държавата, ние съзнаваме, че без Църквата не може да функционира здраво и добре общественият организъм“, каза в интервю за телевизия Видин Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил. 

Той обърна внимание на срещата между Св. Синод и вицепремиера Томислав Дончев, ген. Венцислав Мутафчийски и директора на Дирекция по „Вероизповеданията“ при МС Емил Велинов, като допълни, че Св. Синод подкрепя мерките, взети от правителството в борбата с разпространението на коронавируса у нас. Той допълни, че Св. Синод остава на мнението си храмовете в страната да бъдат отворени. „Да се извършва богослужението в тях, разбира се, като се спазват всички изисквания за вземане на хигиенни мерки – почистване, дезинфекция и хората да спазват със съзнание и дълг регламентираното разстояние един от друг – за да се намали рискът от предаване на заразата“, каза още той. 

„Както тялото без душа, без живот в него, е мъртво, така и душата без молитвата, без Божия дух и съответно без богослужението, тя, също е мъртва. Ние сме убедени, че без Бога не може да се реши никой проблем. Без Бога настъпват големи проблеми. Препоръката на някои експерти да се затворят храмовете може на някого да изглежда логична и добра мярка, но в крайна сметка те не е добра.

Как ще престане богослужението? Ние умряхме ли като общество, че да преустановим богослужението?

Всеки един храм има определена вместимост, когато се спазват изискванията, вземат се мерките, без да се струпват много хора. Но както до сега продължава молитвата и богослужението, което е от голямо значение“, каза митрополит Даниил. 

„Чрез св. Причастие не може да бъде предавана зараза. На какво се базираме? Базираме се на това, че сам Господ Иисус Христос е установил това тайнство на Тайната вечеря. Той е причастил св. апостоли от една чаша. В това се изразява единствоно ни с Него и помежду ни. Ние сме едно тяло. И св. Причастие, когато се подготвим за него, казваме: „Да им бъде за изцеление на душата и тялото, за прошка на греховете и за вечен живот“. Господ има лекарство за безсмъртие за нас. Лекарство за безсмъртие. Съединяването ни с Него – Този, Който победи смъртта, Който понесе болестите, взе върху Себе си нашата немощ – понесе ги, изцели раните ни и възкръсна от мъртвите, и проправи път за възкресението на всеки един човек. Заразата е просто немислима. Ето сега, покрай тези смутове и смущения на някои хора, излязоха доста материали, които са специално за Гърция през двадесети век. Толкова пъти – през 30-те, 40-те, 50-те години, е имало епидемия от туберкулоза и духовниците по онова време казват, че когато масово хората боледували от туберкулоза – свещениците са отивали, причастявали болните, след това употребявали св. Причастие и не се заразявали. „На никой от лекарите по онова време не му хрумваше да предупреди свещениците и да им каже: защо отивате и защо причастявате с една лъжичка и как може вие след това да потребявате“. По онова време, когато е върлувала тази епидемия, няма такъв случай на заразяване. Господ, когато е установил това тайнство, не случайно е причастил св. апостоли от една чаша и е установил приемането, както и днес се извършва причастието. От две хиляди години е това. Църквата е преживяла не една, не две епидемии.

Хора са оздравявали и са се връщали към живот чрез св. Причастие.

Не можем да мислим и безразборно, че ето, пристъпвам към св. Причастие и всичко ще бъде наред. Има един такъв момент в посланието на св. ап. Павел, когато той казва на коринтяни: „Затова между вас има много немощни и болни, а и умират доста – заради недостойното причастяване“ – когато ние пристъпваме без вярата, без страх Божи, с пренебрежение към светините, със свади един към друг. Често пъти казват: „не мога да простя на еди кой си човек“. Ти не можеш да пристъпиш към св. Чаша.

Ти със своето мислене, със своето поведение, своя живот, ти се противиш на Бога, разкъсваш твоето единство с Бога и пристъпваш към св. Чаша да го приемеш. Това е невъзможно.

И, ето, без да има някаква зараза, без да има епидемия, без да има някакъв вирус – съвсем стерилно да се вземат всички мерки, когато ние пристъпваме недостойно – без вяра, без покаяние, това, което приемаме, е с духовна вреда, което има последствия и за физическото здраве, а и за живота ни…“, каза още митрополит Даниил. 

Цялото интервю на митрополит Даниил може да видите тук: 

За Ангел Карадаков

Виж още

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 2 – 8 август

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода периода 2 – 8 ...