Начало / Новини / Необходима е консервация на стенописи в разкрита църква на крепостта Червен край Русе

Необходима е консервация на стенописи в разкрита църква на крепостта Червен край Русе

Русенският исторически музей е изготвил проект към Министерство на културата за консервационни дейности по стенописната украса на църква в Средновековния град Червен. Храмът се проучва в продължение на три археологически сезона. Това съобщиха от музея в крайдунавския град, съобщава БТА.

С цялостното разкриване на църковната постройка специалистите попадат на запазен живописен слой по стените на храма. Съхранените стенописни фрагменти представляват рисувана драперия и частично запазена сцена с фигури на светци-войни. Площта им възлиза на около 12 кв. метра. Проучваната църква е датирана в първите десетилетия на 14-и век. Тя се нарежда сред представителните храмове на територията на средновековната крепост. По план сградата е с една апсида в източна посока, основно помещение и преддверие, а размерите ѝ са седем метра ширина и 13 метра дължина.

„Успоредно с проучването на църквата протича и разкриването на прилежащия ѝ некропол, както и на части от сгради и трасе на средновековна улица. Бъдещите проучвания в тази зона биха допринесли за изясняване на важни въпроси във връзка с градоустройството и изясняването на детайли от събитията, свързани с превземането на крепостта и последващия ранноосмански период“, обясняват от музея.

От там информират още, че поради съществуващия риск за разкрития живописен слой са били предприети спешни аварийни дейности по неговото трансфериране в реставрационно ателие. Проектът, разработен от археолога Светлана Великова, е свързан с мерките по тяхното последващо укрепване и възстановяване върху нови носещи повърхности. Специализираната дейност ще се извърши от доц. д-р Миглена Прашкова – реставратор и преподавател във Великотърновския университет. Директорът на музея проф. Николай Ненов обясни, че проектът е на стойност близо 9 000 лева. Успешното му осъществяване би довело до включването на живописната декорация от новооткрития храм към постоянните експозиции на музея.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...