Начало / Новини / Необходима е консервация на стенописи в разкрита църква на крепостта Червен край Русе

Необходима е консервация на стенописи в разкрита църква на крепостта Червен край Русе

Русенският исторически музей е изготвил проект към Министерство на културата за консервационни дейности по стенописната украса на църква в Средновековния град Червен. Храмът се проучва в продължение на три археологически сезона. Това съобщиха от музея в крайдунавския град, съобщава БТА.

С цялостното разкриване на църковната постройка специалистите попадат на запазен живописен слой по стените на храма. Съхранените стенописни фрагменти представляват рисувана драперия и частично запазена сцена с фигури на светци-войни. Площта им възлиза на около 12 кв. метра. Проучваната църква е датирана в първите десетилетия на 14-и век. Тя се нарежда сред представителните храмове на територията на средновековната крепост. По план сградата е с една апсида в източна посока, основно помещение и преддверие, а размерите ѝ са седем метра ширина и 13 метра дължина.

„Успоредно с проучването на църквата протича и разкриването на прилежащия ѝ некропол, както и на части от сгради и трасе на средновековна улица. Бъдещите проучвания в тази зона биха допринесли за изясняване на важни въпроси във връзка с градоустройството и изясняването на детайли от събитията, свързани с превземането на крепостта и последващия ранноосмански период“, обясняват от музея.

От там информират още, че поради съществуващия риск за разкрития живописен слой са били предприети спешни аварийни дейности по неговото трансфериране в реставрационно ателие. Проектът, разработен от археолога Светлана Великова, е свързан с мерките по тяхното последващо укрепване и възстановяване върху нови носещи повърхности. Специализираната дейност ще се извърши от доц. д-р Миглена Прашкова – реставратор и преподавател във Великотърновския университет. Директорът на музея проф. Николай Ненов обясни, че проектът е на стойност близо 9 000 лева. Успешното му осъществяване би довело до включването на живописната декорация от новооткрития храм към постоянните експозиции на музея.

За Ангел Карадаков

Виж още

Рилският манастир и старият Несебър – сред най-разпознаваемите обекти на ЮНЕСКО у нас

По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбина, техният приемник – Радио ...