Начало / Коронавирус / Митрополит Йоан: Хората в рисковите групи да останат по домовете си по време на пасхалните празници

Митрополит Йоан: Хората в рисковите групи да останат по домовете си по време на пасхалните празници

„Св. Синод на БПЦ во главе с Негово Светейшество патриарх Неофит подкрепи всички усилия на държавните ниституции и на Националния щаб за борба с коронавируса и достигнахме до един положителен и конструктивен реален разговор, който даде следното: Тъй като най-много хора се събират в два от случаите – празникът Цветница и на Пасха Христова, прецени се на Цветница службата ще бъде в храма, но раздаването на върбата ще бъде пред храмовете“, каза митрополит Йоан в сутрешния блок на БНТ1. 

Той заяви още, че по този начин създадената организация ще създаде спокойствие, ред и съобразяване с всички хигиенни изисквания. „Богослужението на Пасха Христова знаете, започва отвън т.е. със започването на богослужението отвън ще се постараем да раздадем Благодатния огън, там да стане Пасхалната полунощница, там да започне изпяването на утринното богослужение и богослужението завършва в храма, но практиката показва, че на късната св. Литургия има съвсем не голям брой хора“, каза още той. 

По отношение на носенето на маски и ръкавици, както и на използването на дезинфектанти и пълното дезинфекциране на храмовете – „всичко това ще бъде съобразено и нашата голяма молитва в този критичен момент за целия свят е: Бог да просветли умовете на учените-лекари, за да намерят час по скоро нужния лек от една страна и убедеността, че Възкръсналия Христос ще даде частица щастие за всяко семейство“, каза още митрополит Йоан. Той призова хората в рискови групи да останат по домовете си, да четат св. Евангелие. „По никакъв начин това няма да наруши тяхната църковност, нито тяхното принадлежно действие и битност в Св. Църква“, каза митрополит Йоан. 

Цялото интервю на митрополит Йоан може да видите тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...