Начало / Новини / Православните църкви ще получат Благодатния огън от Йерусалим

Православните църкви ще получат Благодатния огън от Йерусалим

Властите в Израел ще позволят провеждането на ежегодните церемонии, свързани с Великден в Йерусалим, но с въведените ограничения за борба с пандемията от коронавирус, заяви източник на външното министерство в понеделник, пише jpost.com.

Различните християнски църкви в Йерусалим имат церемонии и специални богослужения през Страстната седмица, която за православните започва на 12 април, а за католиците на 5 април тази година. Обикновено църквите отслужват всенощна св. Литургия на Разпети петък и големи тържества на Възкресение, но храмовете ще трябва да спазват ограниченията, въведени в Израел.

Едно от най-важните богослужения през Страстната седмица е измолването на Благодатния огън, което богослужение ще се проведе на 18 април тази година.

Богослужението се отслужва от 867 година, като има доказателства, че се случва ежегодно, непрекъснато в продължение на шест – седем века. След това част от огъня се поставя в специални контейнери и се пренася до летище Бен-Гурион в самолети, които чакат да го разпространят до всички Поместни православни църкви в Гърция, България, Русия, Украйна, Сърбия, Грузия, Румъния и други страни.

Все още не е ясно как делегациите на Поместните църкви ще вземат огъня от Йерусалим при ситуацията с пандемията от коронавирус. Има голяма вероятност Министерство на здравеопазването да създаде повече ограничения в следващите седмици. Полетите от и за Русия, Украйна и Гърция, обаче, вече са организирани.

Вероятно ще има 10-15 души в църквата на Божи гроб от различните Православни църкви, които ще транспортират огъня до летище Бен-Гурион с полицейска кола. Църковните делегации от различните страни няма да слязат от самолетите си, за да избегнат карантинните изисквания в Израел. Те ще получат огъня в самолетите.

Цялото богослужение по измолването на огъня ще се предава на живо онлайн.

Повече подробности за организацията по измолването на Благодатния огън, както и евентуалното негово транспортиране до различните държави, се очакват в следващите седмици. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Кметът на Ловеч учреди право на строеж за църква в село Йоглав

Учредява се безвъзмездно право на строеж от 100 кв.м  върху недвижим общински имот в с. ...