Начало / Uncategorized / Излезе мартенският брой на православното списание „Светодавец“

Излезе мартенският брой на православното списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, излезе новият брой 3 на православното списание „Светодавец“. 

Само за един месец животът ни се промени на 180 градуса. Само преди месец отбелязахме 150-та годишнина от учредяването на Българската екзархия и 1150 години от установяването на Българската православна църква. Само преди месец си говорехме колко много е изтърпяла родната ни православна църква, какъв исторически опит има и как мъдро и премъдро ще води още толкова години благочестивия ни народ през дебрите на човешката история. Това беше само преди месец…

Днес като че ли забравихме историческата опитност на родната ни църква и не помним през какви перипетии е преминала тя: робство, гонения, стотици опити за унищожение, изтребление на духовество и вярващи. Пандемията, която ни сполетя през последните месеци, ще изглежда като нещо незначително през погледа на историците след повече от сто години. Тогава, може би, и спокойната, уравновесена позиция на Българската православна църква ще бъде оценена.

В периоди като този се нуждаем не просто да се обърнем към Бога, но да застанем наистина трезво, да се отърсим от светските и безбожни брътвежи и да се укрепим във вярата си, защото тя, нашата вяра, е вяра славна, вяра на бедни и богати, на прости и знатни, както се пее в една църковна сръбска песен. Пред нашата вяра и Църква са заставали императори, царе и велможи, знатни, умопобъркани, озлобени, бесоподобни и демонизирани властимащи, но не са успели да съкрушат Църквата, защото на нея и портите адови няма да надделеят.

В новия, трети брой на нашето списание сме подготвили преди всичко духовни текстове, засягащи същината на православната ни вяра, която с особена сила е изявена по време на подготовката ни за Пасха. Думи-съкровища за покаянието, молитвата, прошката и действената любов към ближния сме събрали в този брой. Думи за изпитанието, за отдаването ни на волята Божия, за доверието в Бога и бъдещата ни среща с Него, когато Той дойде в слава.

Първоначалната ни идея за тема на броя бе „Църквата и медиите”, но нея ще развием в следващите броеве, а сега ѝ отделяме внимание само в два текста. Смятаме, че днес е много по-важно да направим възможното ни, за да издигнем заедно душите си към Господа. Включително и чрез музиката на великия Йохан Себастиян Бах, която във всеки свой детайл е възхвала на Бога и е жива при честването на 335 години от рождението на създателя ѝ.

Да се надяваме, след като това изпитание премине, да станем наистина по-добри в живота си, по-ревностни във вярата си и по-укрепени в надеждата си, защото като че ли имахме нужда от отрезвяване, от приземяване и опомняне. Сега от нас зависи дали ще успеем да оползотворим тези дни на изпитание и да ги превърнем в голямо духовно обогатяване и за нас лично, и за обществото ни като цяло.

Надяваме се с новия брой да Ви дадем глътка свеж духовен въздух, да Ви разсеем от постоянните новини за коронавируса и заедно да обърнем погледите си към предстоящото Възкресение Христово, защото смъртта вече няма жило и адът няма вече победа. Христос ги победи и ни подари на всички живот вечен!

Приятно четене!

Списанието може да прочетете тук, както и в по-удобен вариант тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Поклонническият център на Софийска митрополия започва отново работа

Поклонническият център към Софийска св. митрополия започва отново работа, съобщиха от центъра.  Поклонническите пътувания започват ...