Начало / Новини / Сръбският епископ на Валево, който бе заразен с коронавирус, е починал тази сутрин

Сръбският епископ на Валево, който бе заразен с коронавирус, е починал тази сутрин

В ранните часове тази сутрин е починал Валевския епископ Милутин от Сръбската православна църква. На 26 март бе съобщено, че той също е заразен с коронавирус, информира radioglas.rs.

Епископ Милутин е роден на 10 януари 1949 г. в село Миджачи, близо до Валево. При кръщението си получава името Михаил. Завършва основно училище в село Почута. На 14-годишна възраст заминава за манастира Каона, където помага до 26 октомври 1963 г. Приема монашество с името Милутин от епископ на Йоан (Велимирович), брат на св. Николай Велимирович. На празника на св. ап. Петър и Павел, в същия манастир е ръкоположен за дякон, а след това за йеромонах.

През 1967 г. постъпва в двугодишното монашеско училище на Острогския манастир. Успешно го завършва, връщайки се в манастира Каона, където продъжава да служи като ефимерий.

Получава средното си образование в семинарията „Свети Сава“ в Белград. Започва обучение във Факултета по православно богословие в Белград и след като завършва първата си година, заминава за САЩ в института „Св. Сава“ в Либертивил, който и завършва успешно. След това служи като секретар в сръбската епархия в Канада в продължение на шест месеца. През 1998 г. става архимандрит. На следващата година е хиротонисан за епископ, като от 1999 до 2003 г. е викариен епископ в епархията в Австралия и Нова Зеландия. В Сърбия го познават като добър организатор и искрено вярващ човек. Той е написал и множество статии, публикувани във важни богословски списания.

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...