Начало / Новини / Богослуженията за Пасха ще се служат в храмовете, начинът на причастяване остава непроменен

Богослуженията за Пасха ще се служат в храмовете, начинът на причастяване остава непроменен

„Всички храмове в диоцеза на БПЦ-БП остават отворени и в тях ще се извършват определените за св. Четиридесетница богослужения и молитвени последования. Чинът на преподаване на св. Причастие остава непроменен. Свещенослужителите се задължават с особено внимание да преподават св. Причастие само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично“, реши днес Св. Синод на БПЦ-БП.

Днес, по обяд, в Синодалната палата се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити с вицепремиера Томислав Дончев, проф. генерал Венцислав Мутафчийски и г-н Емил Велинов, директор на Дирекция по Вероизповедания при МС, по повод създалата се извънредна ситуация в страната заради пандемията от коронавирус. По време на срещата представителите на правителството и кризисния щаб изясниха ситуацията в света и у нас към днешна дата, бяха обсъдени редица въпроси, касаещи богослужебния и молитвен живот в България, както и необходимостта от създаване на организация за посрещането на Възкресение Христово. Синодалните архиереи решиха още да се използват дезинфектанти и да се поддържа висока лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Ще се поставят напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време. Църковнослужителите ще използват лични предпазни средства (маски, ръкавици и дезинфектанти). Миряните, посещаващи храма, трябва да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние, а опело на покойник да се извършва на открито, на гроба на покойника, в присъствие само на най-близките.

Митрополитите призоваха клира и богохранимото паство да усилят своя духовен подвиг в покаяние, пост, молитва, бдение, изповед и съединяване с Тялото и Кръвта Христови. Изразена бе и благодарност към правителството, лекарите, медицинските сестри и работници, както и всички останали обществени служители – полицаи, военни, служители в транспорта, магазини, всички, които се излагат на риск, за да може ежедневния живот да се съхрани в рамките на възможното.

Решението на Св. Синод идва на фона на създаденото от определени кръгове обществено недоволство срещу начина на причастяване в Православната църква, както и срещу извършването на богослужения. По-рано през деня бе публикувана и информация, че всички богослужения ще бъдат на открито заради епидемията. От прессъобщението на Св. Синод, обаче, се вижда, че богослуженията ще се служат в храмовете, както е било до момента. Единствено, както е според църковния типик, евангелското четиво ще бъде прочетено извън храма на Пасха. 

По информация на официалния сайт на Св. Синод. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Празнични светлини и коледното дърво в София ще бъдат на площада около храм-паметника „Св. Александър Невски“

Празнични светлини и коледното дърво в София ще бъдат запалени на 1 декември от кмета ...