Начало / Новини / Богослуженията за Пасха ще се служат в храмовете, начинът на причастяване остава непроменен

Богослуженията за Пасха ще се служат в храмовете, начинът на причастяване остава непроменен

„Всички храмове в диоцеза на БПЦ-БП остават отворени и в тях ще се извършват определените за св. Четиридесетница богослужения и молитвени последования. Чинът на преподаване на св. Причастие остава непроменен. Свещенослужителите се задължават с особено внимание да преподават св. Причастие само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично“, реши днес Св. Синод на БПЦ-БП.

Днес, по обяд, в Синодалната палата се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити с вицепремиера Томислав Дончев, проф. генерал Венцислав Мутафчийски и г-н Емил Велинов, директор на Дирекция по Вероизповедания при МС, по повод създалата се извънредна ситуация в страната заради пандемията от коронавирус. По време на срещата представителите на правителството и кризисния щаб изясниха ситуацията в света и у нас към днешна дата, бяха обсъдени редица въпроси, касаещи богослужебния и молитвен живот в България, както и необходимостта от създаване на организация за посрещането на Възкресение Христово. Синодалните архиереи решиха още да се използват дезинфектанти и да се поддържа висока лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Ще се поставят напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време. Църковнослужителите ще използват лични предпазни средства (маски, ръкавици и дезинфектанти). Миряните, посещаващи храма, трябва да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние, а опело на покойник да се извършва на открито, на гроба на покойника, в присъствие само на най-близките.

Митрополитите призоваха клира и богохранимото паство да усилят своя духовен подвиг в покаяние, пост, молитва, бдение, изповед и съединяване с Тялото и Кръвта Христови. Изразена бе и благодарност към правителството, лекарите, медицинските сестри и работници, както и всички останали обществени служители – полицаи, военни, служители в транспорта, магазини, всички, които се излагат на риск, за да може ежедневния живот да се съхрани в рамките на възможното.

Решението на Св. Синод идва на фона на създаденото от определени кръгове обществено недоволство срещу начина на причастяване в Православната църква, както и срещу извършването на богослужения. По-рано през деня бе публикувана и информация, че всички богослужения ще бъдат на открито заради епидемията. От прессъобщението на Св. Синод, обаче, се вижда, че богослуженията ще се служат в храмовете, както е било до момента. Единствено, както е според църковния типик, евангелското четиво ще бъде прочетено извън храма на Пасха. 

По информация на официалния сайт на Св. Синод. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Св. Синод излъчи тримата кандидати за патриаршеския престол

На 20 юни 2024 г., в Синодната палата започна процедурата по избор на тримата кандидати ...