Начало / Новини / Архим Ефрем: Пандемията не е случайно събитие, а знак за времената

Архим Ефрем: Пандемията не е случайно събитие, а знак за времената

„Пандемията не е случайно събитие, а знак за времената; това е божественото възмущение“, предупреди архимандрит Ефрем, игумен на Ватопедския манастир, след приключването на всенощното бдение в св. Обител.

Всички манастири на Атон отслужиха всенощни бдения и литургии с молитва за освобождаване от продължаващата пандемия с Covid-19 по целия свят. Обръщайки се към братството на манастира игуменът заяви, че настоящото изпитание е продукт на божествено възмущение, като има предвид, че днес хората живеят неестествен начин на живот.

„Нашата Богородица, на която се молехме през цялото всенощно бдение, прочетохме нейния канон, винаги сме знаели за Нейната помощ по време на огнища на холера и чума и знаем това от архивите ни, които открихме, както и от нашето лично откровение – че тя присъства сред нас“, каза архимандрит Ефрем и добави:

„Нашата вяра; нашата сила; нашата светлина е Христос“.

Във връзка с последните дебати относно мерките за намаляване на излагането на опасност от заразяване с коронавирус, отец Ефрем каза, че изявленията за неучастие в Божествената литургия се разпространяват от нечестиви хора, тъй като Божествената Литургия не предава болести, както твърдят нечестивците.

„… Въпреки това, фактът, че държавните ни катедрали са временно затворени, не трябва да се счита за начин държавата да се противопостави на нашата вяра, а като временна мярка за защита на нашите верни…“, каза той.

Източник: orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

„Стоящ на молитва си просиял в огнена светлина“. Честваме празника на св. Теодосий Търновски

Преподобният Теодосий се роди от благочестиви и благородни родители българи, както се предполага, в град ...