Начало / Uncategorized / Очерк за два киевски манастира и св. Димитра Киевска – Доростолска

Очерк за два киевски манастира и св. Димитра Киевска – Доростолска

Покровският Манастир в Киев

Покровският манастир в Киев е девически православен манастир в Киевската епархия на Украинската православна църква (Московска патриаршия). На руски език е известен като  Киево-Покровский монастырь, или монастырь Покрова Божией Матери. Първоначалното му  наименование било — Киевско – Покровски женски общежителен манастир.

Основан е на 11 януари 1889 г. от великата княгиня Александра Петровна Романова (с моминско име Александра-Фредерика-Вилхелмина Олденбургска, а в монашество наречена – Анастасия), която по-късно става игуменка там.

Тук  се е издигала нейната домашна църква, където според легендата, чрез молитва пред образа на  Почаевската икона на Божията майка, Александра Петровна получи изцеление  от тежко заболяване и приела таен постриг, като монахиня  с името  Анастасия. Тя закупила  със свои лични средства още земя наоколо и като благодарност за изцелението си, решила да основе женски общежитиен манастир и обгрижвана от него болница за бедни  в самия център на Киев.

През 1881 г. великата княгиня  Александра Петровна напуска Санкт Петербург и се установява в Киев, където започва да осъществява намеренията  си за създаване на монашеска общност. Последната е замислена от нея не само като монашество, но и като медицинска институция за бедните, в която монахините и послушниците на манастира ще играят ролята на младши медицински персонал. Великата княгиня успява да реализира плана си, като дарява всичките си средства за новия манастир (семейството й също дарило част от средствата). В течение на около 20 години (1889–1911 г.) на територията на манастира са построени около 30 сгради – църкви, енорийско училище с общежитие, сестрински сгради, работилници за шиене на злато и иконопис и хотел. По-специално бяли изградени медицински заведения – безплатна болница с терапевтични и хирургични отделения, приют за слепи и недъгави, амбулатория и аптека с безплатно предоставяне на лекарства за бедните.

През първото десетилетие на работа (1893-1903) 5020 пациенти се възползват от болницата, повече от пет милиона лекарства са дадени безплатно, а в хирургичното отделение са извършени 2298 операции. Често самата Велика княгиня подпомагала хирурзите по време на операции. В края на 19-ти век са построени нови сгради на терапевтичната болница и поликлиника за сметка на царското семейство, след което броят на приетите пациенти се увеличава до 500 души на ден. Великата херцогиня Александра Петровна умира в манастира на 13 април 1900 г., но изпълнението на нейните планове продължава и след нейната смърт.

Проектирането и строителството на манастира е извършено от Владимир Николаевич Николаев (1847-1911), епархийски архитект на Киев (който по-късно става архитект и на строежа на Киевско-Печерската лавра).

Свето – Въведенски  манастир (Киев) и българската следа в него

Един от най-красивите манастири в Киев е мъжкия Свето – Въведенски  манастир). Той се намира по улица „Московска“ 42. Киев е богат на манастири, но този е специален и историята му е уникална.

Основан е от света Димитра Киевска – Доростолска, родена в Силистра през 1810 година със светското име Матрона Александровна Егорова. Семейството й се преселило в Бесарабия и тя се омъжила за капитан от руската армия, загинал в Кримската война (1853-1856). Тогава станала монахиня. Помагала е на ранените на при отбраната на Севастопол през 1855-1856 година, а през Руско-турската война от 1877-1878 година организирала в дома си в Киев лазарет за ранените войници.

Света преподобна Димитра Киевска е основателка на Киевския Свето-Въведенски манастир. След като съпругът й починал  в Кримската война, тя се премести в Киев от Санкт Петербург и започнала да купува цялата собственост в квартал Печерск в Киев. В продължение на 16 години тя изкупила почти две улици (Московская и Рибарская). През 1877 г. Егорова подава молба до киевския митрополит Филотей, за да й позволи да отвори общност за 33 вдовици и сираци.

През 1878 г. манастирът е открит. Самата Матрона обаче не е станала игуменка. Тя завещава на манастира цялото си имущество и получава в монашесво името Димитра (в чест на Свети Димитър Солунски). В началото на март 1878 г., докато е в в Санкт Петербург, тя умира. Първоначално била временно погребана в  лаврата „Св. Александър Невски, но по-късно, според нейния завет за смъртта, тя била повторно погребана в Киев, в църквата на Въведенския манастир, в храмовата гробница на долния етаж.

Тук се съхраняват и две чудотворни икони на Света Богородица „Призри на смирение” („Подкрепа за смирените“) – едната по чуден начин запазена и съхранена ненакърнена през годините на комунизма и другата, на която е Чудотворния образ на Божията Майка, изобразен неръкотворно със сребърен отпечатък на 01.08.1993 г.  върху стъклото, което покривало първата икона,  Учените от Киевската академия,  след обстойно изследване установили, че от изобразената върху стъклото икона е неръкотворна, за което нямат научно обяснение.

Автор: презвитера Александра Делова

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...