Начало / Uncategorized / Гърция и коронавирусът – Православието от погледа на обикновените християни

Гърция и коронавирусът – Православието от погледа на обикновените християни

Глобалните усилия за намаляване на излагането на хора на коронавирус продължават с интензивни темпове, и доминират в цялото световно внимание от началото на седмицата. 

Гръцкото правителство например обяви в неделя вечерта редица нови ограничителни мерки за спиране на несъщественото движение на хора около източната част на Средиземноморието. „Заключването“ е в сила от 6 часа сутринта в понеделник. 

По същество само тези, които пътуват до и от необходимите работни места и по време на работно време, могат да пътуват. Други изключения са за пазаруване на хранителни стоки, преглеждане от лекар или взимане на лекарства от аптеката, посещение на нуждаещо се лице и дори присъствие на погребение, сватба или кръщение, но само в ограничен брой. Хората също могат да се разхождат, да спортуват в обществени пространства или да извеждат домашния си любимец, но до двама души наведнъж и да спазват дистанция. Във всички случаи хората в публичните пространства трябва да се регистрират с онлайн или мобилна телефонна платформа или най-малкото да носят потвърждение, посочващо причината за излизането им и техните подробности. Освен това всеки в обществеността трябва да има полицейско удостоверение или паспорт. На фона на безпрецедентната криза в общественото здравеопазване и пандемията, православието по света трябва да остане близо до верните, дори и те са далеч.

Предстоятелите на Поместните православни църкви, йерарси, духовници и монаси са утешавани и насърчавани от първия момент да продължат; да проявят още по-силна вяра в Бог. Всички Поместни православни църкви също призовават верните да спазват стриктно указанията на служителите в общественото здравеопазване и да се доверяват на науката. Както Архиепископът на Америка, Негово Високопреосвещенство Елпидофор, подчерта миналата седмица:

„… Като християни, ние трябва да поемем отговорност за благополучието на другите… С вярата си в Бога можем да преодолеем тези настоящи трудности, използвайки рационални научни знания, които ние притежаваме чрез нашата дадена от Бога интелигентност“.

Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним, заедно с йерархите на Светия синод на Автокефалната православна църква в Гърция, поиска държавата да облекчи ограничението за причастието и Светата Евхаристия в катедралите, подчертавайки, че Светото Причастие е мощно лекарство срещу тази заплашителна болест. Все още в Гърция, метрополиите в цялата страна търсят начини да продължат да увеличават своята подкрепа и благотворителни дейности, особено при доставката на храна на хора в нужда.

Източник: orthodoxianewsagency.gr

Заглавието е на редакцията. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...