Начало / Новини / Митрополит Серафим след молебен: Молитвата е най-силното ни оръжие!

Митрополит Серафим след молебен: Молитвата е най-силното ни оръжие!

Молебен към св. Харалампий за избавяне от епидемията с коронавирус отслужи Неврокопският митрополит Серафим в храм „Успение на Пресвета Богородица“ в гр. Гоце Делчев.

Богослужението бе излъчено на живо на официалната страница на Неврокопска св. митрополия във Facebook, както и по местната ТВ Запад. В края на молебена митрополит Серафим се обърна със слово, в което каза: 

„В дни на изпитание, каквото Господ допусна не само до православните Си люде, не само до Своята Църква, но до всички хора по целия свят, редно е да проявим трезвост в мислите си, да проявим разсъдителност, но да проявим и вяра, да усилим надеждата си, да увеличим упованието си на Бога още повече, защото Той, Христос, нашият Спасител ни уверява, че когато сме в изкушение, нищо друго не е по-полезно от поста и молитвата, защото само чрез тях излиза този род, лукавият, който ни изкушава и който ни причинява страдания – допуснати от неизследимия за нас Божий промисъл заради нашето отстъпление, нашите грехове или по друга причина.

Нека в дните на поста да бъдем по-усърдни от всякога, от всички други години, в които Бог ни е дарувал възможност да постим! Да бъдем по-усърдни в поста, в благочестието, в добродетелността, във вярата и особено в молитвата! Нека да отваряме ежедневно Свещеното писание, книгите на Новия завет, пак да четем какво ни казва Христос, да четем какво ни казват светите апостоли. Ще почувстваме Бог още по-близо, ще почувстваме, че е заедно с нас, както ни обещава: „Аз съм с вас през всички дни до свършека на света”. Също ни казва: „В света скърби ще имате, но дерзайте – Аз победих света”.

Тези дни освен дни на пост, са дни на изключителни, особени, нелеки, големи изпитания, които всички преживяваме, и повече от всякога трябва да опитаме да изследваме себе си, да дадем отговор на много неща – всеки за себе си, за своя живот, – да се опитаме да преодолеем най-вече недостига на любов помежду ни, егоизма, себелюбието, безразличието, неверието, мудността, омразата, братоубийството и всеки грях. Защото без да проявим усилие – всеки един от нас, – няма да можем да преминем през това изпитание. Без да бъдем единни в трудностите си, без да се съединим с любовта помежду си, няма да можем да почувстваме у един другиго подкрепата. А няма да е никак лесно на никого, който не чувства до себе си близък човек, който не чувства, но и не дарява от себе си любов към другите.

Господ е глава на Своята Църква. Всички ние сме Негово тяло, всички сме членове на това Тяло и знаем и от думите на светите апостоли, че страда ли един член на Тялото, боледува, страда, скърби цялото Тяло. Радва ли се един от Тялото, всички заедно се радват. Нека в дните на изпитание да бъдем наистина Тяло Христово, да бъдем съединени с Христовата благодат, с благодатните връзки на Светия Дух, чрез които се сплотяваме в едно Тяло, и да не се страхуваме, защото Главата е Христос и Той няма да остави Тялото Си да погине, но всички, които се придържат чрез Неговата благодат в целостта, в единството на Тялото, т.е. в Църквата Христова, ще преминат с Божието ръководство, с Божията подкрепа, под Божията закрила и през тези, а дори и през по-тежки изпитания в този свят.

Господ е с нас! Имаме молитвите на света Богородица, имаме закрилата, молитвената помощ и чудотворното действие на всички светии, които Господ ни е явил да почитаме, да ги обичаме, да следваме примера им и с вяра да се обръщаме към тях за тяхното молитвено застъпничество.

Нека в тези дни да проявим и християнското си смирение, да проявим послушание към Божията воля – когато се молим дори да ни отмине тази чаша, по подражание на Христос, нека се молим да бъде не нашата воля, а Неговата. Когато виждаме милостинята на тези, които Бог е допуснал, надарил с възможността да бъдат управляващи на нашата държава, на нашата страна България, на нашия народ, да ги подкрепим в усилията им за преодоляване на изпитанията, като знаем, че Бог и на тях помага и чрез тях ще преведе всички Свои верни към спасение, а в Негова власт е да преведе и онези, които не вярват, които се противопоставят на Словото Му, защото Той не иска смъртта на никого, но иска и те да достигнат до познание на Истината и да бъдат живи.

Нека проявим отговорност в делата си, разсъдителност в постъпките си, да се съобразяваме с онези разпореждания, които са в наша полза, които са за съхранение на милия ни народ! Защото трябва да продължим живота си тук, след като отмине изпитанието, и да се трудим за благото на Родината си, народа си, за преуспяването си, да се молим Бог да дава отново даровете си и за това благоприятно време след преминаването на тези тежки дни.

Да подкрепим с молитвите си и с каквото друго е възможно и онези, които полагат неуморните усилия в болниците, в лечебните заведения и във всички онези места, които са свързани с опазването на здравето и с обгрижването на болните хора. Бог да излива щедро Своето благословение над всички тях, да ги просвещава, да ги ръководи в полза на тях самите, а и на целия ни народ и скъпото ни отечество България!

Нека се молим усърдно по домовете си и навсякъде, където можем да сторим това, да отминава по-бързо настоящото изкушение, за да имаме възможността  да бъдем заедно в дните на Христовите страдания, на Страстната седмица и да не се помрачи радостта ни от Възкресението Христово!

Призовавам, приканвам и умолявам всички, които имат съмнения относно своето здравословно състояние, да остават по домовете си и да полагат внимателно отношение, грижа за своите ближни. Онези, които са чувствителни и не са в добро здравословно състояние, особено които са в по-напреднала възраст, нека бъдат предпазливи. Няма да бъде осъдително, ако в тези дни останат в домовете си, ако не посетят богослуженията и се молят с искрените си сърца в своите домове. Защото вярвам, че когато заедно трябва да преодолеем едно изпитание, всяко действие, което е съобразено с мерките за преодоляване на изпитанието, е подвиг и за обща полза.

Бог да укрепява и да умножава добрите резултати! Нека всички да се украсяваме и да бързаме към избавлението с добродетели, да пълним светилниците си с онова масло на благодатта на Светия Дух, с чийто пламък в душите и в сърцата си трябва да посрещнем Христос, когато дойде. Защото, както Той ни посочва, никой не знае нито деня, нито часа на този момент, но Той ни предупреждава, че идването Му ще бъде по подобието на това, както идва крадец през нощта и заварва стопаните на дома да спят, да не бдят и по този начин той може да извърши своето зло намерение. Затова ни казва Христос: „Бъдете будни, бъдете бодри духом!”. Затова ни призовава непрестанно да се молим. Молитвата е най-силното ни оръжие! „Господи, Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй нас!”, „Пресветая Богородице, спаси ни!” или молитва към който и да е светия, когото почитаме и обичаме – тези кратки молитви нека да бъдат постоянно в умовете, в сърцата, на устата ни и нека да имаме вярата, че Господ няма да презре, няма да отхвърли и най-малкото усилие, и най-малкото усърдие, което проявяваме в нашата устременост към Него, към спасението, към вечния живот.

Божието благословение да бъде над всички вас!“. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Предстои храмовият празник на Морския храм „Св. Николай Чудотворец”

Наближава празникът на Морския храм в нашия град. Той ще бъде отбелязан с празнична вечерня ...