Начало / Коронавирус / Митрополит Киприан: Църквата няма как да затвори, тя е лечебница Христова

Митрополит Киприан: Църквата няма как да затвори, тя е лечебница Христова

Какво и как промениха храмовете и манастирите в условия на заплаха от инфекциозно заразяване? 

„С патриарх Неофит всеки ден отправяме молитви. Решенията на Св. Синод имат за цел укрепване на нашата вяра и насърчават към спазване на правилата за спиране на разпространяването на Ковид-19″, каза за“България сутрин“ негово Високепреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Той обясни, че са спуснати заповеди за дезинфекциране на храмовете, които се изпълняват.

„Има комисия, която следи по какъв начин се извършва то. В непрестанна връзка сме с РЗИ, за да са спокойни хората. Призивът ни е да останем по домовете, за да съхраним най-вече възрастните хора“, добави митрополит Киприан.

Според него, когато всички сме единни и изпълняваме разпоредбите на Националния оперативен щаб, когато църква, държава и власти се борят за спасяването на народа ни, вярата ще преодолее всички несгоди.

„Когато всички сме в една кауза и мисъл, мисля, че ще преуспеем. Църквата няма как да затвори врати, защото е лечебница Христова. Ние ще останем на своя пост, длъжни сме да се молим на хората, макар и те да остават по домовете си. Църквата има опит в преодоляването на пандемии и войни“, коментира говорителят на Св. Синов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Митрополит Киприан заключи, че без Бог нищо не може да се случи и той ни е дал смисъла да видим домашното семейно огнище – децата да усетят майчината ласка и обичта на бащата.

Вижте целия разговор във видеото.


 

За Ангел Карадаков

Виж още

Гробът Господен в Йерусалим отново е отворен за вярващи и поклонници

Храмът в Йерусалим, в който всяка година слиза Благодатният огън е отново отворен за вярващи ...