Начало / Коронавирус / Митрополит Антоний: „Призоваваме всички наши епархиоти да спазват стриктно мерките за ограничаване на заразата, предписаните от местните власти!“

Митрополит Антоний: „Призоваваме всички наши епархиоти да спазват стриктно мерките за ограничаване на заразата, предписаните от местните власти!“

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отправи послание до паството и духовенството на епархията ни в Западна Европа по повод разразилата се зараза с коронавирус. 

Публикуваме го цялото:

В дните на Великия пост сме изправени пред големи изпитания, предизвикани от пандемията от COVID-19. В този момент всички сме призовани да усилим доверието си в Божието милосърдие, да приемем и преминем предстоящите трудности, изпълнени с християнска любов! Не напразно светите отци ни съветват да превърнем чуждата болка в своя, защото: „ …кога страда един член, страдат с него и всички членове…”( 1Кор. 12:26).

В тези трудни дни всички християни сме длъжни да усилим и обединим своята молитва и да просим Бог да излее Своята велика милост към всички нас и дарува здраве на всички страдащи.

Коронавирусът доведе до въвеждането на извънредно положение в много страни, промени живота ни и се отрази трайно на психологическото състояние на човека. Въпреки всичко ние не бива да забравяме, че Господ винаги е проявявал своята милост към нас – особено в такива ситуации на несигурност. Добре е да осъзнаем, че спирайки своите обичайни дела, ние имаме възможност да израснем вътрешно – духовно и така, подкрепяйки се един другиго, да преминем предстоящите трудности.

Държавните власти в европейските страни взимат различни мерки за справяне с пандемията, които в никакъв случай не трябва да бъдат подценявани. На много места в Европа са затворени църквите, молитвените домове и джамиите и не се позволява извършването на обществено богослужение. Нека не забравяме, че светата Църква е била и ще бъде тяло Христово. Общуването ни с Всеблагия Бог е личен акт и той може да бъде осъществен на всяко място и по всяко време. Светото Причастие е Тайнството, което ни съединява с Христос, но то не е магическа храна и ако не бъде предшествано от нужната духовна подготовка, по думите на св. ап. Павел, би било за наше осъждане.

Нека си спомним житието на преподобна Мария Египетска, на която е посветена петата неделя на Великия пост, и Църквата ни дава за пример. Ето, че тя приела свето причастие няколко пъти в живота си, но с молитва, смирение и покаяние напълно променила живота си и угодила на Бога.

От този и други примери в Църквата можем да заключим, че не е важно само мястото, а и начинът, по който търсим Бога и спазваме Неговите повели, доколко сме се борили с греха, доколко сме опитали да победим своето грехопаднало естество.

В тези напрегнати дни изказваме своята молитвена благодарност към всички онези, които се борят за овладяване на вируса и отново да възтържествуват мирът и хармонията в душите на всички нас.

Призоваваме всички наши епархиоти да спазват стриктно мерките за ограничаване на заразата, предписаните от местните власти! Ето, че е време да превърнем своите домове в храмове, като усилим молитвата си и нашата вяра. Нека не забравяме, че Бог е любов и всичко, което върши е за доброто на човека. Бог е най-добрият педагог и намира най-добрите средства, с които да научи своите чада на любов и благост. Благославяме на нашите свещенослужители там, където храмовете са вече затворени поради извънредната ситуация, да извършват полагащите се богослужения и светата Литургия в дома си, само в присъствието на своите домашни. По възможност нека се свържат с членовете на църковната община и ги уведомят за часа на богослужението, за да могат в този час всички да пребъдват в обща молитва. Ако има възможност може службите да бъдат предавани онлайн. Също така благославяме в този период свещениците да държат в домовете си запасните дарове и само при особена нужда да причестяват с тях християните. На места, където храмовете са отворени и има възможност за обществено богослужение, призовавам свещенослужителите да бъдат изключително стриктни към предписанията за хигиена. В храмовете да се спазва дистанция, а вярващите да се въздържат от целуването на светите икони, като само се покланят благоговейно пред тях. Свещениците да призовават вярващите, особено по-възрастните и болните, да си стоят у дома и там да изпълняват своите молитвени правила, като засилят духовния пост. При нужда свещениците да благославят вярващите за облекчаване на телесния пост.

Убедени сме, че светото Причастие никога не е било и няма да бъде източник на зараза, но нека не изкушаваме Господа, нашия Бог ( Мат. 4:7). Призовавам нашите епархиоти в тези дни да се причастяват само при особена нужда!

Досточтими отци, скъпи в Господа братя и сестри,

Като Ваш архипастир още веднъж ви призовавам да погледнете изключително сериозно на пандемията и стриктно да спазвате санитарните разпоредби! Убеден съм, че това изпитание, което ни изпраща Всеблагия Бог, има своето промислитено значение за нас. Уверявам всички вас, че всекидневно ще отправям гореща молитва към Всемилостивия Създател, Който да ни помилва със Своята всемилваща десница.

Призовавам ви всички – клир и миряни – всяка вечер в 21:00 ч българско време (20:00 ч CET), да отправяме общо молитвено правило, приложено по-долу, а също така в частните си молитви да четем усърдно акатиста на Всемогъщия Бог, творение на св. Тихон Задонски, за „когато ни сполетят беди и злощастия”.

Нека Божието благословение бъде с всички вас! Деразайте!“

+ Западно и Средноевропейски митрополит Антоний

Източник: Българска патриаршия

За Ангел Карадаков

Виж още

Гробът Господен в Йерусалим отново е отворен за вярващи и поклонници

Храмът в Йерусалим, в който всяка година слиза Благодатният огън е отново отворен за вярващи ...