Начало / За Вярата / духовни полета / И космите на главата ви са преброени

И космите на главата ви са преброени

„А вам и космите на главата са всички преброени“ (Мат. 10:30).

И космите на главата ви са преброени, братя, а камо ли дните на живота! Не бойте се, прочее, че щели сте да умрете преди определеното ви време, нито пък се надявайте, че ще можете да продължите макар и с един ден живота си без волята на Оногова, Който брои и мери. Това съзнание нека ви научи на кротост и страх Божи. 

И космите на главата ви са преброени, а камо ли вашите страдания на земята! Не бойте се, прочее, че ще страдети извън мяра. Още по-малко се страхувайте, че страданията ви ще останат забравени и непресметнати от Оногова, Който всичко вижда. Това съзнание ще ви научи на търпение и на доверие към вашия Творец и Промислител. 

И космите на главите ви са преброени, а камо ли вашите приятели и неприятели на земята! Не бойте се, прочее, че ще имате малко приятели, а повече неприятели; нито се бойте, че неприятелите ви ще ви надделеят… потрудете се главно да имате Бога за приятел и не се бойте от нищо. Вижте, Той е единственият ваш Приятел, Който неизменно ви обича. 

О, Господи благи, Промислителю мъдри, Който на всичко знаеш броя, мярката и времето! Отхвърли от нас всеки страх, освен страха от Тебе, та да дойдем чрез страха от Тебе до чистата и свята любов към Тебе, нашия Творец и Добротворец! Слава и хвала Ти навеки!

Св. Николай Велимирович

сп. Духовна Култура, януари 1948 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Писма до енорийския свещеник (Писмо 1)

Драги братко! Ти четеш, чуваш и виждаш колко упреци се хвърлят от всички страни върху ...