Начало / Новини / Ген. Мутафчийски: Решението за затваряне на храмовете може да бъде само на Св. Синод

Ген. Мутафчийски: Решението за затваряне на храмовете може да бъде само на Св. Синод

„Ние отправяме само вербални послания към Църквата, но решението може да бъде само на Св. Синод“, това каза ген. Мутафчийски на извънредния брифинг по-рано днес. 

Отговорът му бе провокиран от журналистически въпрос защо в България храмовете не се затварят. „На път сме да останем единствената държава в ЕС, където това се случва“, допълни въпроса си журналистът. Информацията обаче е малко по-различна, а именно, че в Гърция и Румъния храмовете не са затворени. В южната ни съседка богослуженията се извършват от свещеник и певец, те са отворени и за частни молитви. В Румъния пък проблемът бе решен със започването на отслужването на богослужения на открито. 

По-рано днес в парламента депутатът Десислав Чуколов заяви: „Ние като православни християни на Празника на празниците, като отидем в Църквата какво? Някой полицай ще дойде и ще ни каже: айде ако обичате ходете си вкъщи и го проследете по телевизията. В трудните моменти хората се обръщат към религията, към вярата, независимо каква е тя. Те се обръщат към вярата си. Така 500 г. сме се запизили ако щете. Може ли храмовете да се сравнят с магазини… Не може по такъв начин да подхождаме към нещо толкова важно и толкова сериозно“, каза още той. 

Припомняме, че през последните дни митрополити от Св. Синод и духовници в социалните мрежи призоваха възрастните хора да си стоят по домовете докато опасната зараза спре. От миналата неделя богослуженията се излъчват и на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook. 

Снимка: bTV

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...