Начало / Коронавирус / Митрополит Серафим: Бог допуска изпитанията до нас, човеците, за да ни помогне да се изправим!

Митрополит Серафим: Бог допуска изпитанията до нас, човеците, за да ни помогне да се изправим!

„Споделям мислите и преживяванията на всички хора – безпокойството и тревогата от това, което се случва, и общото настроение, което завладя целия свят в рамките на няколко дни. Споделям напълно тези безпокойства, а духовенството, църквата не е никак чужда на това, което се случва. Напротив – стремежът ни през тези дни е да помогнем чрез молитвата и духовната подкрепа на всички, които имат нужда от това“ – заяви в интервю за Радио Благоевград Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

Според него ние като човеци не можем до край да проникнем в Божия промисъл, но Бог ни е дал своето откровение, което е записано и в книгите на Стария завет. Още по-ясно то ни е дадено чрез въплътилото се слово Божие – Господ Исус Христос в Новия завет. Там ясно можем да намерим точно тази посока на мислене, която е много необходима и много полезна точно в такива ситуации. „Миналата неделя беше прочетен Евангелският откъс за един парализиран човек, когото Христос изцелява, но не както в другите случаи без думи, с докосване, или „Стани, върви, твоята вяра те спаси!“ Той казва нещо много различно, но много важно – „Прощават ти се греховете!“ Това е ясен сигнал към нас, че болестите, изпитанията, трудностите в живота ни са много тясно свързани с начина, по който живеем. Но тези изпитания не се разглеждат като проява на Божия гняв, или някакво наказание  с цел изтребление на хората заради греховете им. Бог допуска изпитанията до нас човеците, за да ни подпомогне в нашето изправяне. Да ни помогне да преосмислим живота си, ценностите и да намерим оня ясен и верен ориентир, който той ни поставя като най-сигурно ръководство в нашия живот“ – каза духовният водач на Пиринско и допълни, че случващото се в момента не е случайно съвпадение с времето на Великия пост.

„Покаянието ни е много необходимо, защото сме свидетели през последните няколко години колко много неща се промениха – в света, в манталитета на хората, в ценностите. Колко много неща се възприеха и се обличат в по-легална  и привлекателна форма и действат отдавна като една духовна зараза, която разрушава духовността и ценността на човека. И съвсем мислимо и допустимо е на фона на всичко това, Бог да допусне и един бич, който да напомни чрез физическото разрушаване здравето на хората. Да напомни, че преди това има много по-голям проблем. А това е отстъплението от образа, който има човека, а това е Божия образ и Божието подобие“ – заяви митрополит Серафим.

 Според него повече от необходимо е всички, които имат вярата и усърдието –  да направят молебен срещу смъртоносната епидемия. Това не е задължително да се случва в храмовете, предвид ситуацията в момента. Има много свидетелства, че Бог помага при такива случаи, когато човек проявява усърдие и постоянство в молитвата. „Задължително условие при извършване на молебени, молитви и всякакъв вид друго по-усърдно прошение, е любовта и загрижеността към нашите ближни“.

  Посланието на Неврокопски митрополит Серафим:

„Бих искал да кажа на всички наши духовни чеда в Неврокопска епархия, че състрадавам на всеки през тези дни на изпитание. Призивът ми е да запазим трезвеност на мисълта, спокойствие на духа,  да проявим малко повече хладнокръвие! Преди всичко доверие към Бога, с по-усърдна вяра и молитва! Нека се молим с вярата, че Бог промисля най-доброто за нас! Той допуска това изпитание, в негова власт е и да го прекрати! Вярвам, че когато се върнем към нормалното си ежедневие, вече ще сме преосмислили много неща в живота си, и ще бъдем много по-отговорни, както към себе си, така и към другите!

 Бог да укрепява всички в тези трудни моменти!“

Разговорът на Лалка Радкова с Неврокопския митрополит Серафим може да чуете в звуковия файл тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Гробът Господен в Йерусалим отново е отворен за вярващи и поклонници

Храмът в Йерусалим, в който всяка година слиза Благодатният огън е отново отворен за вярващи ...