Начало / Uncategorized / Как да запазим психическото си здраве по време на пандемията с коронавирус

Как да запазим психическото си здраве по време на пандемията с коронавирус

Предлагаме ви тази статия, за да помогнем по някакъв начин на всички, които ще се почувстват притеснени или в огромна тревожност от случващото се около нас. Важното е в моменти като тези да бъдем силни, да сме уверени в Божията воля и да се молим.

Съветите в статията са чисто психологически, но към тях можем спокойно да прибавим усърдната молитва към Бога за нас и за нашите ближни. Слушането на църковни песнопения, прикадяването с тамян, поръсването със св. вода ще ни дадат спокойствие и надежда в Божието милосърдие. Не се поддавайте на паническите атаки, бъдете силни и се молете. Заедно ще се справим с това изпитание! 

Коронавирусът хвърли света в несигурността и постоянните новини за пандемията могат да бъдат усетени силно. Всичко това се отразява върху психичното здраве на хората, особено на тези, които вече живеят в състояния на тревожност и обсесивно-компулсивното разстройство.

И така, как да защитим собственото си психично здраве? 

Притесненията и загрижеността около новините са разбираеми, но за много хора това може да влоши вече съществуващите им проблеми и психично здраве. Щом Световната здравна организация публикува съвети за опазване на психичното здраве по време на епидемията от коронавирус, в социалните мрежи много хора реагираха с положителност на тях. 

Като тревожност във Великобритания Ник Лидбеттер обяснява страхът от вируса да не излезе извън контрол и да не може човекът да понесе несигурността, което е обща характеристика на много тревожни разстройства. Така че е разбираемо, че много хора с предшестващо вече безпокойство, към днешна дата са изправени пред огромно предизвикателство. 

„Много тревожност се корени в притесненията от неизвестното и чакането на нещо да се случи – коронавирусът е тези страхове, обаче в макромащаб“, казва Рос Уетерли, говорител на благотворителната организация за умствено здраве Mind.

И така, как да защитим психичното си здраве?

Ограничете новините и внимавайте какво четете. Четенето на много новини за коронавирус довело до панически атаки за Ник, който е баща на две деца. Когато се чувствам притеснен, мислите ми могат да излязат извън контрол и започвам да мисля за катастрофални резултати“, казва той. Ник се притеснява за родителите си и други възрастни хора, които познава.

„Обикновено, когато страдам, мога да се отдалеча от ситуацията. Това тук обаче е извън моя контрол“, казва той.

Това, че е бил далеч от новирански уебсайтове и социални медии, му  помогнало да овладее безпокойството си. Той също така намерил полезни телефонни линии за поддръжка, управлявани от благотворителни организации за психично здраве. Ограничете времето, което прекарвате в четене или гледане на неща, които не ви карат да се чувствате по-добре. Може би трябва да определите конкретно време за четене на новини. Също така има много дезинформация, която се върти наоколо – бъдете информирани, като се придържате към надеждни източници на информация, като правителствени здравни власти и сериозни медии. 

Почивайте си от социалните медии и заглушавайте нещата, които предизвикват безпокойство.

24-годишната Алисън от Манчестър е притеснена от здравето си и се чувства принудена да се информирана и да изследва в дълбочина темата. Но в същото време тя знае, че социалните медии могат да бъдат причина за създаване на огробно безпокойство и паника.

„Преди месец натисках върху хештаговете за коронавируса и видях целия този непроверен конспирационен боклук и това ме разтревожи наистина и започнах да се чувствам наистина безнадеждно и плачех“, казва тя.

Към днешна дата тя внимава към кои акаунти се насочва и избягва да кликва върху хештаговете на коронавирус. Освен това се опитва усилено да прекарва време далеч от социалните медии, да гледа телевизия или да чете книги вместо това. Може да заглушите клучови думи, които се активират в Twitter и да се откажете от това да следвате или пък да заглушите даден акаунт. Може да заглушиге групите WhatsApp и скриете публикации и потоци с новини във Facebook, ако ги намерите за прекалено обръкващи. 

Измийте ръцете си – но не прекомерно

OCD Action (компания помагаща на хора с обсесивно-компулсивното разстройство) наблюдава увеличение на заявките за подкрепа на хора, чиито страхове са се съсредоточили върху пандемията от коронавирус. За хората с обсесивно-компулсивното разстройство и някои видове тревожност, може да бъде особено трудно, когато чуят, че трябва да си мият ръцете постоянно. За Лили Бейли, автор на книгата за живота с обсесивно-компулсивното разстройство, страхът от заразяване бил един от аспектите за нейното обсесивно-компулсивното разстройство. Тя казва, че съветите относно измиването на ръцете могат да бъдат огромен стрес за хората, които са се възстановили от психическото заболяване.

„Наистина е трудно, защото сега трябва да изпълня някои от поведенията, които избягвах“, казва Бейли. „Придържам се към съветите наистина строго, но е трудно, като се има предвид, че за мен сапунът и дезинфекцията са били нещо сравнимо с пристрастяването.“

От благотворителната компания за хора с този проблем казват, че проблемът, който трябва да се търси, е това защо се мият ръцете. Например измиването се извършва за препоръчаното количество време, за да се намали рискът от разпространение на вируса или се извършва в определен ред, за да се чувствате добре?  Бейли посочва, че за много хора с обсесивно-компулсивното разстройство, за да се чувстват по-добре означава да могат да напуснат къщата си – така че самоизолацията може да представлява още едно предизвикателство за тях.

„Ако сме принудени да стоим вкъщи, имаме много време и скуката може да влоши заболяването“, казва тя.

Поддържайте връзка с хората

Увеличаването на статистиката на хора с вируса ще присъедини и тези, които вече са в самоизолация, така че сега може да е подходящ момент да се уверите, че имате правилните телефонни номера и имейл адреси на хората, които ви интересуват. „Започнете по-често свързване с хората около вас, така няма да се чувствате самотни“, казва Уотърли.

Ако се самоизолирате, постигнете баланс между това да имате рутина и да се уверите, че всеки ден има някакво разнообразие. Всъщност може да се почувствате като да сте в доста продуктивни две седмици. Бихте могли да работите по списъка си със задачи или да прочетете книга,  за която иначе не ви остава време.

Избягвайте бърнаута (прегарянето)

С напредването на седмиците и месеците на пандемията с коронавирус е важно да има време за прекъсване. Разумът препоръчва да продължите да имате време сред природата и слънчевата светлина, когато това е възможно. Правете упражнения, хранете се добре и останете хидратирани. AnpressionUK предлага практикуването на техниката „Apple“ за справяне с тревожност и притеснения.

Признайте: Забележете и признайте несигурността, за която мислите.

Пауза: Не реагирайте както обикновено. Изобщо не реагирайте. Направете пауза и дишайте.

Отдръпнете се: Кажете си, че това е само тревожното говорене и тази очевидна нужда от сигурност не е полезна и не е необходима. Това е само мисъл или чувство. Не вярвайте на всичко, което мислите. Мислите не са твърдения или факти.

Пуснете: Пуснете мисълта или чувството. Ще мине. Не е нужно да отговаряте мислите си. Може да си представите как те отлитат от вас в балон или облак.

Разгледайте: Проучете сегашния момент, защото точно в този момент всичко е наред. Забележете дишането и усещанията на дишането си. Усетете земята под себе си. Огледайте се и забележете какво виждате, какво чувате, какво можете да докоснете, какво можете да помиришете. Точно сега. След това насочете вниманието си към нещо друго – върху това, което трябва да направите, върху това, което правите, преди да забележите притеснението, или да направите нещо друго – с цялото си внимание.

Източник: BBC

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. д-р Магдалена Легкоступ: Богословски грамотният човек е професионалист в каквато и сфера да работи

Специалността „Църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба“ е изключително атрактивна и уникална за страната Проф. ...