Начало / Коментар / За коронавируса, преинформирането и паник атаките

За коронавируса, преинформирането и паник атаките

Явно е, че основната тема за всички ни в този и следващите месеци ще бъде коронавирусът. Но тук не искам да говорим само за него.

Желанието ми е да погледнем и в други статистики и числа (защото напоследък доста статистики наблюдаваме) за раждания и смърност. Ето какви са данните към този час от сайта www.worldometers.info (Компанията е една от най-добрите безплатни платформи за статистически данни на Американската библиотечна асоциация и поддържа текущо отчитане през годината на основните световни статистики, включително население, раждаемост, смърт, произведени автомобили, публикувани книги и емисии на CO2.)

Родени днес: 170 213

Починали днес: 70 497

От глад са починали днес: 13 615

Хора, които нямат достъп до чиста питейна вода: 802,675,475

Хора починали от сезонния грип: 101,770

Аборти от началото на 2020 г.: 8 900 336

Това са цифри проследени към 10 часа сутринта. Докато четете този текст, навярно статистиката ще се е променила. Но какво искам да кажа с всичко това? Искам да кажа, че светът продължава своя живот – ражда се, живее и умира. Предозирането и преинформирането с информация за новия вирус може да доведе до повече депресивни състояния, паник атаки и дори суисидни мисли. Нека бъдем внимателни какво четем и колко често четем за него, защото дори и да не се заразим с този вирус, можем сериозно да повредим на психиката си. Отделно една молба към колегите журналисти. Когато съобщавате за заразени с вируса не го правете сякаш те са неизлечимо болни и е сигурно, че ще умрат. Все пак над 70 000 души вече са си здрави.

Пазете своите възрастни роднини и не се отчайвате и плашете. Нещата ще се наредят, така че да бъдем с най-малко щети. Въпросът е какви изводи ще си направим след всичко това и как ще организираме живота си след Covid – 19.

Бъдете здрави!

Автор: Ангел Карадаков

Снимка: pixabay.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Живите камъни

През последните месеци, когато управляващата сглобка започна да се разглобява, интензивно се заговори за държавните ...