Начало / Uncategorized / „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“ – светецът, който дава надежда срещу коронавируса

„Свети Никифор Прокажения Чудотворец“ – светецът, който дава надежда срещу коронавируса

Чудно явяване на свети Никифор Прокажения, разказва в разгара на пандемията с коронавирус, архимандрит Ананий (Костенис).

Старецът е един от най-уважаваните и почитани духовници на съвременна Гърция. Пред група миряни, той обявява: 

„… Чеда, дойдох да ви кажа, че свети Никифор Прокажения Чудотворец, тези дни се е явил на един човек от Атика. Светията му е казал да разпространи на всички хора, да не се страхуват от коронавируса и ако някой се зарази, да му се помоли и той, казва, аз ще го излекувам. Това е едно голямо чудо. Ако искате го приемете, ако пък не искате си е ваша работа. Послушайте го, защото това е голям светец. Бил е прокажен, преживял е много страдания и се е лекувал с молитва. Да не забравяме и святия му живот, заради който Господ го е прославил сред светиите, и по тази причина по неговите молитви Бог може да излекува всички. Не се притеснявайте, щом светията е казал, значи всичко ще мине добре…“ март 2020 г., архимандрит Ананий (Костенис).

Това е едно от чудесата, поместено в най-новата православна книга, която излиза у нас „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“ – Житие, свидетелства, чудеса, молебен канон и молитви. Книгата ни разкрива един нов, скрит светец за Православието. Свети Никифор (1890-1964) се разболява на 13 годишна възраст от болестта на Хенсен, по-известна като проказа и целия си живот прекарва по болници в борба за оцеляване. Живот, преминал в молитви и упование в Бога в лечебниците на остров Хиос и в Атина. Автор на „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“ е монах Симон Светогорец, духовно чедо на старецът Евмений (Саридакис), който пък е бил духовно чедо на свети Никифор. Книгата ни разкрива и дългото познанство на свети Никифор със свети Антим Хиоски Чудотворец.

Хиляди са чудесата по молитвите на Прокажения Чудотворец, за когото малко хора знаят, дори и в родината му Гърция. Авторът на книгата, отец Симон, сравнява свети Никифор със свети Ефрем Нови, който е наречен Светкавицата, заради бързите си чудеса. Той казва, че специфичното за свети Никифор е, че той иска от нас дръзновение и постояство в молитвата ни към него и винаги, казва отец Симон, той изпълнява желанията ни.

Сайтът „Добротолюбие“ е медиен партньор по попуряризиране житието и чудесата на свети Никифор в България.  Издава Ангел Бончев.

КНИГАТА „СВЕТИ НИКИФОР ПРОКАЖЕНИЯ ЧУДОТВОРЕЦ“ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОРЪЧАНА САМО НА ТЕЛЕФОН 0898802638, КАКТО И НА ANGELBONCHEV111@GMAIL.COM

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши реставрацията на иконостаса на българския храм в Будапеща

Реставрацията и консервацията на иконостаса в българския храм на БПЦО „Св. СВ. Кирил и Методий“ ...