Начало / Коронавирус / Патриарх Даниил: Църквата не е просто институция, а общност на жива вяра, надежда и любов

Патриарх Даниил: Църквата не е просто институция, а общност на жива вяра, надежда и любов

Румънският патриарх Даниил отправи послание към православните християни в Румъния по повод обявеното извънредно положение в страната заради заразата с коронавирус. 

„Румънската православна църква постепенно се адаптира в зависимост от развитието на ситуацията, причинена от епидемията, както правят всички важни институции в страната, спазвайки и популяризирайки в публичното пространство препоръките на държавните органи. Църквата е не само институция за обществено ползване, но е и общност на жива вяра, милосърдна любов и свята надежда. Добродетели, които трябва да се проявяват особено във времена на големи изпитания. 

В този контекст Църквата отправя майчински призив към всички свои вярващи – да се доверят на властите и да се придържат към мерките, установени от тях.

Румънската православна църква призовава всички свещенослужители и всички вярващи да запазят спокойствието на душата си чрез молитва и общуване с другите чрез добри дела, като избягват паниката. Нека покажем любов и солидарност към възрастните хора, към хората в изолация или карантина, както и специални грижи за здравето на хората около нас. Нека покажем голяма признателност на лекарите в болниците, които защитават и запазват здравето на тялото, но и на свещениците в църквите, които защитават и запазват здравето на душата. Нека имаме пълно доверие в силата на молитвата, знаейки, че „на ония, които любят Бога и са призвани по Негова воля, всичко съдействува към добро“ (Рим. 8:28).

Мирът в душата, добротата в сърцето, общуването в молитвата и съработничеството в добрите дела могат да вършат чудеса, превръщайки страха в смелост и надежда. Следователно молитвата и доброто дело са източник на духовна сила за преодоляване на изпитанията, на които сме подложени, но и духовно напредване към празника на празниците – Възкресение Христово“, казва в посланието си патриарх Даниил.

Източник: basilica.ro 

За Ангел Карадаков

Виж още

Гробът Господен в Йерусалим отново е отворен за вярващи и поклонници

Храмът в Йерусалим, в който всяка година слиза Благодатният огън е отново отворен за вярващи ...