Начало / Коронавирус / Румънските манастири и храмове остават отворени. Богослужения ще се извършват на открито

Румънските манастири и храмове остават отворени. Богослужения ще се извършват на открито

Канцеларията на Св. Синод на Румънската православна църква отправи вчера окръжно послание с насоки за работата на храмовете и манастирите по време на епидамията с коронавирус. 

„На всички храмове да бъдат закачени препоръките на Министерството на здравеопазването за предотвратяване на заболявания с новия коронавирус (Covid-19). Когато е възможно, да бъде извършена консултация с компетентния медицински персонал за установяване на мерки за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус. Осигуряване на зона за хигиена на ръцете с продукти, необходими за това (вода, сапун, дезинфектанти и др.), в близост до места за поклонение, спазвайки мерките, разпоредени от властите и сътрудничейки с тях, като същевременно гарантира религиозната свобода на вярващите да участват в богослужебния живот на Църквата и да получават духовна подкрепа в църквата и у дома. За да се избегне струпването на вярващи в богослужебното пространство, по време на отслужването на Светата литургия ще се използват външни високоговорители или ще се извършва светата Литургия на открито, близо до храма; 

Храмовете и параклисите ще бъдат отворени ежедневно за вярващите през цялата седмица, за да могат свещенослужителите да отговарят на всички молби на вярващите по отношение на Изповедта, както и четене на молитви. Така ще се избегнат множеството вярващи в съботни и неделни дни; Да се чете специалната молитва за спиране на сегашната епидемия, за изцелението на болните и за духовното укрепване на медицинския персонал и на лицата, допринасящи за борбата с епидемията“, се казва в посланието на Св. Синод на Румънската църква.

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Гробът Господен в Йерусалим отново е отворен за вярващи и поклонници

Храмът в Йерусалим, в който всяка година слиза Благодатният огън е отново отворен за вярващи ...