Начало / Коронавирус / Митрополит Наум: Да имаме лична отговорност към ближните ни

Митрополит Наум: Да имаме лична отговорност към ближните ни

Изявление на Русенския митрополит Наум

От началото на настоящата 2020 година, както и в дните на светата Четиридесетница, когато ние православните християни чрез смирение, пост и молитва си спомняме за земните страдания на Спасителя Христа, човечеството беше изправено пред изпитанието да посрещне непознато до днес вирусно заболяване, отнело живота на множество хора, без значение на тяхната националност и вероизповедание.

С чувство на архипастирска загриженост, неотменна вяра в Бога и личен дълг, се обръщаме към богохранимото ни паство с призив:

1. Всеки християнин да прояви лична отговорност и при най-малки симптоми на неразположение и болестно състояние да не излиза от своя дом, като потърси веднага консултация с личния си лекар, а наред с това (ако желае) да сподели духовните си потребности със своя енорийски свещеник по телефона.

2. Всеки заболял, който иска да участва в св. Литургия, да остане вкъщи, за да предпази и другите богомолци от заразяване, като поиска от своя енорийски свещеник да го причасти със сухо св. Причастие в подходящо време.

3. Призоваваме всички християни, които имат най-малки симптоми на неразположение и болестно състояние, в периода на карантина да не посещават православните храмове, за да предпазят от зараза останалите духовници и християни, намиращи се в тях.

4. В периода на епидемиологична опасност освобождаваме всички духовници и християни от задължението да вземат благословение чрез целуване на десница, като отивайки към определен архиерей или духовник биха могли да използват само формулата „Владико, благослови!” или „Отче, благослови!”.

5. Църковните служители да имат грижата редовно да почистват св. икони за целувание и други светини в храмовете с антибактериални средства. Освен с целувание, почитта към св. образи може да се изрази и с поклон пред иконите.

6. Всеки свещенослужител, който има симптоми на грипно или инфекциозно заболяване да остане в своя дом до пълното си оздравяване, като уведоми своевременно за това Канцеларията на св. митрополия.

7. Още веднъж призоваваме всички свещенослужители и миряни на св. ни Църква да проявят необходимата гражданска и християнска отговорност и при наличието на най-малки симптоми на неразположение, да останат в своите домове, прибягвайки до медицинска консултация и духовни съвети по телефона! Домашната молитва не е по-малка жертва пред Бога от обществената молитва в храма, а личната отговорност на всеки християнин към всички членове на Църквата е от съществено значение!

8. Ако е необходимо, с разрешение и благословение на свещеника на енорията, постът за немощните и болните да бъде облекчен.

Божието благословение и милост да бъдат над всички нас, амин!

Източник: Официална страница на Русенския митрополит Наум

За Ангел Карадаков

Виж още

Гробът Господен в Йерусалим отново е отворен за вярващи и поклонници

Храмът в Йерусалим, в който всяка година слиза Благодатният огън е отново отворен за вярващи ...