Начало / Коронавирус / До 3 април Албанската църква спира ежедневните богослужения. Неделните литургии ще бъдат отслужвани

До 3 април Албанската църква спира ежедневните богослужения. Неделните литургии ще бъдат отслужвани

Албанската православна църква обяви мерки за предотвратяване разрастването на епидемията от коронавирус в страната.

Църквата препоръчва на вярващите да не се прегръщат, целуват, както и да нямат пряк физически контакт помежду си и с предмети, които заразени или болни са доковали или употребявали. До 3 април са спрени всички ежедневни богослужения, като православните християни се насърчават да се молят по домовете си или да гледат и слушат св. Литургия на живо по телевизията и радиото. За да се избегне заразяване в обществените кухни на Църквата, ястията ще бъдат опаковани и ще се консумират по домовете. 

Всички храмове, обаче, ще бъдат отворени за частна молитва, както и неделните богослужения ще продължат да бъдат отслужвани. От Албанската църква съветват възрастните хора, малките деца и хората със здравословни проблеми да избягват да влизат и да участват на богослуженията, но да ги следят чрез медиите. 

„Бихме искали да подчертаем, че предприемането на тези необходими мерки за предотвратяване на този вирус, както и тяхното строго приложение, е израз на любов и отговорност към ближния, както Бог ни разпорежда. В тези трудни дни е важно да избягваме паниката и да увеличаваме личното и семейното доверие и молитвата към Бога с вярата, че Бог няма да ни изостави“, пише в своето изявление Албанската православна църква.

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Гробът Господен в Йерусалим отново е отворен за вярващи и поклонници

Храмът в Йерусалим, в който всяка година слиза Благодатният огън е отново отворен за вярващи ...