Начало / Uncategorized / България обяви извънредно положение за един месец

България обяви извънредно положение за един месец

От днес до 13 април страната ни е в извънредно положение. Преди минути депутатите подкрепиха въвеждането на извънредно положение в България. 

Гласуваха 201 депутати, като предложението беше подкрепено от всичките. „Горд съм от българския парламент, от това, че в тежък момент можем да преодоляваме противоречия, да мислим преди всичко за народа си”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Лесно можехме да кажем и стопанско-икономически мерки. Не съм го направил, защото не е честно към следващото, каквото и да е, правителство, да се вземе решение, с което мнозинството лесно да похарчи много пари. Предлагам от парламентарните групи да се излъчи финансов, икономически експерт и да направим щаб, както за коронавируса, така и за последствията”, предложи Борисов. 

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски запозна депутатите със ситуацията у нас и по света и заяви, че трябва да се впрегнат всички сили, за да се забави развитието на заразата. По Конституция се обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет. Основният закон в държавата разпорежда, че основните права на гражданите са неотменими. При извънредно положение, обаче, Конституцията предвижда временно да може да бъде ограничено упражняването на отделни права на гражданите.

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...