Начало / Коронавирус / Митрополит Йоан: Причастието е най-могъщото и най-силното средство, което крепи човека в немощ

Митрополит Йоан: Причастието е най-могъщото и най-силното средство, което крепи човека в немощ

„В тези моменти на изпитание, ние като църква трябва да застанем и винаги сме до своите чеда. Богослуженията в нашите храмове няма да престанат. Храмовете ще бъдат отворени. Това винаги е било“, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в интервю за БНТ.

Въпреки увеличаващите се случаи на коронавирус у нас Българската православна църква няма да отмени празничните богослужения за предстоящия празник на празниците – Възкресение Христово. Българският патриарх Неофит още вчера изпрати писмо до митрополитите с указания за поведението на църквата, свещениците и миряните в условия на епидемия от коронавирус.

„Светът изживява много сложности и болести като холера, чума, испански грип. Винаги църквата е действала по този начин, защото тя всеки ден отслужва светата Литургия – тайнството на тайнствата, което от векове се преподава по един и същ начин чрез приемането на тялото и кръвта Христови. Най-могъщото и най-силното средство, което да подкрепи духовно човека, било в телесна немощ, било в духовно терзание“, каза още митрополит Йоан.

Цялото интервю може да гледате тук

За Ангел Карадаков

Виж още

Гробът Господен в Йерусалим отново е отворен за вярващи и поклонници

Храмът в Йерусалим, в който всяка година слиза Благодатният огън е отново отворен за вярващи ...