Начало / Коронавирус / Въпреки заплахите от санкции Православната църква в Словакия няма да спре да извършва богослужения

Въпреки заплахите от санкции Православната църква в Словакия няма да спре да извършва богослужения

Премиерът на Словакия Петер Пелегрини е готов да наложи санкции на православната църква в страната, ако тя не се съобрази с мерките, предприети в борбата срещу разпространението на коронавируса. 

Словашкият премиер припомни, че кризисният щаб, който той оглавява, е забранил всички масови публични събития, вклюително и религиозните служби. Забраната влезе в сила във вторник и ще продължи 14 дни. Ръководството на римокатолическата църква в страната е предприело съответните мерки, но Православната църква на Чешките земи и Словакия отказва да отмени богослуженията си, съобщава телевизия Та3.

Към понеделник в страната има 7 известни случая на коронавирус. „Изненадан съм и разочарован от тези действия. Църквата съществува, за да помага на хората, а не да излага на риск общественото здраве в интерес на егоистичното спазване на традициите“, коментира пред медии премиерът. Пелегрини възнамерява да се обърне към духовното ръководство на Православната църква в Словакия да променят мнението си, в противен случай властите биха могли да разгледат действията на Православната църква като заплаха за общественото здраве и да отговорят с подходящи мерки.

„Ако те не спазват нашите разпоредби и упорито изпълняват собствената си позиция, аз ще бъда първият, който ще предприеме необходимите санкции срещу тях“, заяви примерът на Словакия.

В изявление на сайта на Прешовската епархия на Православната църква на Чешките земи и Словакия, подписано от митрополит Ростислав, се казва, че въпреки опасенията от вируси, Православната църква в Словакия счита за необходимо да напомни на своите вярващи за необходимостта от подпомагане на духовните потребности.

„Необходимо е да се подчертае за всички онези, които се страхуват, че не могат да се заразят при съвместни боголужби, при целуване на светите икони или причащение, което никога не е било и никога няма да бъде причина за болест и смърт, а напротив – той е източник на нов живот в Христос, за опрощаване на греховете и за изцеление на душата и тялото“, се казва в съобщението.

Православната църква в Словакия няма да промени начина, по който отслужва Тайнството Евхаристия, нито ще спре причастяването, а онези, които се страхуват са посъветвани да се обърнат към духовните си отци за съвет как да укрепят своята вяра. В същото време съобщението насърчава болните да бъдат отговорни и да внимават за здравето на другите и да се въздържат от посещение на богослужения. Митрополит Ростислав подчертава, че православният живот съчетава вярата със свободата и по този начин никой не е принуждаван да целува св. икони или по някакъв друг начин. Църквата ще предложи специални молитви и пост за тези, които са болни и Бог да просвети учените да разработят за намирането на лек.

Източник: orthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Гробът Господен в Йерусалим отново е отворен за вярващи и поклонници

Храмът в Йерусалим, в който всяка година слиза Благодатният огън е отново отворен за вярващи ...