Начало / Коронавирус / Вселенска патриаршия: Не се паникьосвайте и се молете

Вселенска патриаршия: Не се паникьосвайте и се молете

Светият Синод на Вселенската патриаршия излезе в сряда с изявление по повод разпространението на новия вирус Covid-19 и призова за „предпазливост, търпение и избягване на паника“.

В съобщението Вселенска патриаршия изразява своята благодарност към медицинските специалисти и учени, които полагат усилия „със саможертва“ за борба с новата пандемия.

Ето и пълният текст на комюникето:

Светият синод на Вселенската патриаршия, свикан под председателството на Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, в допълнение с други теми, анализира строго фактите относно коронавируса Covid-19 и с чувство за пастирска отговорност подчертава следното:

1. Въпреки сериозността на ситуацията са необходими предпазливост, търпение и избягване на паника.

2. Църквата уважава и се съобразява с медицинската наука. Затова настоятелно призоваваме всички вярващи да спазват здравните предписания, както на Световната здравна организация, така и съответните препоръки и законови разпоредби, издадени от гражданските власти на съответните държави.

3. Вселенската патриаршия изразява своята благодарност към всички онези, които работят със саможертва в областта на здравеопазването, медицинската помощ и изследванията за борба и излекуване на тази нова пандемия.

4. Константинополската църква-майка знае от своя две хиляди годишен опит, че Божествената евхаристия е „противоотрова срещу смъртта“ и остава твърда в своето православно учение за Божественото общение.

5. Очевидно е, че вярата в Бога, като трансцендентност, а не като премахване на човешкия разум, заедно с молитвата, засилва духовната борба на християнина. Ето защо Църквата-майка призовава духовните синове и дъщери по света да засилят молитвите си, за да може това изпитание да бъде преодоляно.

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Гробът Господен в Йерусалим отново е отворен за вярващи и поклонници

Храмът в Йерусалим, в който всяка година слиза Благодатният огън е отново отворен за вярващи ...