Начало / Коронавирус / Софийска св. Митрополия издаде разпореждане за богослужебния живот във връзка с появилия се коронавирус

Софийска св. Митрополия издаде разпореждане за богослужебния живот във връзка с появилия се коронавирус

Във връзка с разпространението на коронавируса в страната Софийска св. митрополия разпространи разпореждане към духовенството и миряните на Софийска епархия за богослужебния и молитвен живот в епархията. 

В посланието си патриарх Неофит нарежда всички храмове на територията на Софийска епархия да бъдат отворени и в тях да се извършват определените за светата Четиридесетница богослужения и молитвени последования. Богослуженията да не прекъсват, както и всеки желаещ да пристъпи към Свето Причастие с Тялото и Кръвта Христови, да не му бъдат отказвани под предлог от страх от заразяване с коронавирус.

Светите тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве.

В посланието си патриарх Неофит нарежда още – болни, които не могат да посетят храма, но желаят да се причастят, трябва да бъдат причастени със запасни св. Дарове, като се вземат съответните мерки от свещенослужителите за това. Според нареждането храмовете трябва да бъдат дезинфектирани постоянно и измивани с препарати, да се махнат всички килими, пътеки, да се почистват редовно пейките, столовете и другите места за сядане. Да се поставят напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете. В края на своя призив Софийска митрополия определя на свещенослужителите да се молят усърдно през време на богослуженията, а православните християни да усилят своя подвиг в пост, молитва и съединение с Тялото и Кръвта Христови.

Източник: mitropolia-sofia.org

За Ангел Карадаков

Виж още

Гробът Господен в Йерусалим отново е отворен за вярващи и поклонници

Храмът в Йерусалим, в който всяка година слиза Благодатният огън е отново отворен за вярващи ...