Начало / Новини / Официално Вселенската патриаршия вписа в църковния календар на тримата новоканонизирани атонски старци

Официално Вселенската патриаршия вписа в църковния календар на тримата новоканонизирани атонски старци

Св. Синод на Вселенската патриаршия официално вписа в църковния календар на Православната църква имената на тримата канонизирани светии: св. Йосиф Исихаст, св. Ефрем Катунакиотски и св. Даниил Катунакиотски.

Вписването в църковния календар стана на заседание на Св. Синод на Вселенската патриаршия на 9 март. На заседанието присъства и Кипърският архиепископ Хризостом. 

Кои са новите канонизирани светии?

Отец Даниил Катунакиотски

Отец Даниил Катанакиотюл е родом от Смирна и е роден през 1846 г. Постриган е  в монашество през 1866 г. в руския манастир „Св. Пантелимон“, на 20-годишна възраст.

По-късно е изпратен от Вселенския патриарх, за да поднови духовния живот на манастира „Св. Анастасия“ в Солун. След като се завръща в Св. Гора, той остава в манастира Ватопед пет години, а след още девет месеца в Смирна се връща в Градината на Майката Божия, където полага основите на Даниелите в Катунакия. Отец Даниил бил иконограф. Той преминал във вечността на 8 септември 1929 година.

Отец Ефрем Катунакиотски

Отец Ефрем Катунакиотски е роден на 6 декември 1912 г., като при кръщението получава името на Вангел (Евангел на гръцки бел. ред.). Считан за един от най-почитаните духовни старци на миналия век, отец Ефрем Катунакиотски е ученик на стареца Йосиф Исихаст. Той преминал във вечността през 1998 г.

Отец Йосиф Исихаст

Благочестивият Йосиф Исихаст е роден през 1898 г. на остров Парос в Гърция. Осиротял като дете, младият човек започва да работи в пристанището на Пирея, след което се записва в армията. След като завършил военната си служба, среща в Атина монах от килията Кариес, когото моли да го вземе със себе си, когато се върне на Атон. Св. Йосиф раздава цялото си богатство и домакинството на бедните и взима окончателното решение да отиде в Св. Гора. Преставя се в Господа през 1959 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Кметът на Ловеч учреди право на строеж за църква в село Йоглав

Учредява се безвъзмездно право на строеж от 100 кв.м  върху недвижим общински имот в с. ...