Начало / Новини / Извършва се авариен ремонт и укрепване на т.нар. Потопена църква край язовир „Жребчево“

Извършва се авариен ремонт и укрепване на т.нар. Потопена църква край язовир „Жребчево“

Извършва се авариен ремонт и укрепване на т.нар. „потопена“ църква край язовир „Жребчево“. Църквата „Свети Иван Рилски“ е единственият останал жив спомен от историята на село Запалня, което е потопено във водите на язовир „Жребчево“ в началото на 60-те години на миналия век, предаде БТА.

След потапянето му, на дъното на язовира остават къщите, читалището, селската кръчма и красивите розови градини на Запалня. Днес се укрепват зидовете на църквата. До 20 март ще бъде отлят подът. Предстои сводовете на вратата и прозорците също да бъдат укрепени. Инициаторите на ремонта планират изграждане и на ограда около храма и прозорци, за да не влизат там животни. Собственик на имота и прилежащата земя е Министерството на земеделието и храните. Възможно е собствеността да бъде прехвърлена на общината и на църквата, които да стопанисват някогашния храм.

Храмът е построен през 1891 година от тревненски майстори. Той е издигнат на хълм, по-висок от самото село Запалня. Когато става ясно, че то ще бъде потопено, хората пренасят иконите и църковната утвар в църквата на град Гурково. Днес мястото привлича много хора, снимат се, палят свещи и отправят молитви. През миналата година Старозагорският митрополит Киприян е отслужил в храма литургия на Петдесетница. Той е благословил укрепването на храма и е дал обет да служи там ежегодно на този голям християнски празник.

Видео – Велина Василева

Монтаж – Емил Граничаров

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...