Начало / Коронавирус / В Гърция се разразява спор между Църквата и здравните власти заради заразата с коронавирус

В Гърция се разразява спор между Църквата и здравните власти заради заразата с коронавирус

Източник: БНР

Засилват се мерките срещу разпространението на заразата от COVID-19 в Гърция. Увеличава се списъкът на затворените учебни заведения, прекратени са всички масови прояви. Прокуратурата разследва случаите на лица, които нарушават карантината, предаде кореспондентката на БНР в Гърция Катя Пеева.

Броят на заразените с новия коронавирус в Гърция достигна 84 души. Десетки други са под карантина. Над 70% от гърците се страхуват от заразата и вземат предпазни мерки, сочи проучване, публикувано днес. Голям проблем за властите са църквите, където се събират много хора. Специалистите съветват пенсионерите да останат вкъщи и да са много предпазливи. Светият синод съобщи, че продължава литургиите в храмовете, защото „светото причастие е лекарство“.

Опозицията, както и медицински експерти, обаче, призовават правителството незабавно да затвори църквите. Държавната телевизия съобщи, че променя програмата си и е в готовност да излъчва всички богослужения. Поради опасност от заразяване за първи път церемонията по запалването на олимпийския огън ще се проведе без зрители. А новият президент на Гърция Екатерини Сакеларопулу ще положи клетва пред ограничен брой лица.

Снимка: БГНЕС

За Ангел Карадаков

Виж още

Гробът Господен в Йерусалим отново е отворен за вярващи и поклонници

Храмът в Йерусалим, в който всяка година слиза Благодатният огън е отново отворен за вярващи ...