Начало / Uncategorized / Ролята на светиите в живота на християнина

Ролята на светиите в живота на християнина

Израстнал като лутеран, бях учен, че почитането на светци от римокатолиците и православните е било форма на идолопоклонство. Те били идолопоклонници, защото „почитали светци“. 

Това поклонение пред светиите беше основен препъникамък за повечето протестанти, тъй като поклонението трябвало да се извършва само на Бога. Разликата между почитането и обожаването не ни беше известна. Обожаването е запазено само за Бога, докато почитането е уважението, което ние проявяваме към светиите. 

Църквата в историята винаги е почитала светиите, защото те са неразделни. Църквата – тържествуваща (на небето) и войнстваща (на земята) са едно цяло, в неделимо единство. Когато в Църквата се служи, тогава облакът от свидетели (тези, които вече са спечелили битката и са на небето с Бога) са обединени в това служение пред Божия престол с онези, които са на земята. Когато влизаме на общото богослужение в Църквата тук на земята, тайнствено се обединяваме със светиите на небето. Смъртта не ни отделя от онези, които са си отишли преди нас, защото в Христа смърт няма. 

Светците, които са живи в Христос, не са мъртви. Когато почитаме светиите, проявяваме любов и уважение към онези, които са се борили и подвизавали преди нас. Целуването на иконата на светец е почти същото като целуването на Библията и евангелието. Ние показваме нашата любов и уважение към Божието Слово, като го целуваме, точно както правим, когато изразяваме любовта си към майка си или баба си. Когато целуваме снимка на любим човек, ние не се прекланяме пред човека, а демонстрираме по конкретен начин любовта си към него. Това е същото нещо, когато целуваме иконата на светец.

Когато се нуждаем от молитва, не се отправяме към най-близката кръчма и не молим човека, който се е облегнал над бара, за да се моли за нас, ние обаче молим за молитви тези, които са близки до Бога. Никой не е по-близо до Бога от онези, които са живели свят живот или са загинали като мъченици, така че знаем, че са живи в Христос и Той ги чува. Ние не просто молим приятел, а молим светец да се моли за нас, защото Христос е прославен сред Своите светии (2 Солунци 1:10).

Автор: игумен Трифон

Снимка: pravmir.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Над 41 000 лв. събраха бургаски ученици за построяването на църква в Драганово

Над 41 000 лв. събраха ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ за изграждане на православен храм в с. ...