Начало / Коронавирус / Гръцката църква публикува изявление по повод разпространението на коровируса

Гръцката църква публикува изявление по повод разпространението на коровируса

На днешното си заседание Св. Синод на Гръцката православна църква е взел няколко решениея във връзка с все по-голямото разпространение на новия коронавирус в южната ни съседка. 

Митрополитите на Атинската архиепископия са решили тази неделя във всички храмове на Гръцката църква да бъдат отслужени молебени за спиране на заразата от новия вирус. От Св. Синод препоръчват да се вземат всички необходими мерки за предпазване от заразяване: редовно миене на ръцете със сапун, използване на спирт за дезинфекция, поддържане на дистанция от всеки със симптоми на новия грип, внимателно почистване на повърхностите в църквите и правилна вентилация в храмовете и прицърковните сгради, лица проявяващи симптоми на заболяването, както и такива, които имат респираторни проблеми, диабет или сърдечно-съдови заболявания трябва да се предпазват, както и да се въздържат от участие в масови събирания, да се избягват прегръдките и ръкостискането. Всеки със симптоми трябва да се свърже с обявената гореща линия, както и да преподстави информация за себе си. 

Гръцкият Св. Синод ще издаде специално окръжно послание с подробните инструкции, което да бъде разпространено по всички храмове и манастири. 

В изявлението се казва още, че „за всички, които присъстват на Божествената литургия и се причастяват, не могат да се заразят с каквито и да било болести, защото вярващите от всички епохи знаят, че участието на св. Литургия, дори в разгара на пандемия, представлява от една страна действителното покорство пред Живия Бог, а от друга проявление на любов“, се казва още в изявлението. Според митрополитите за вярващите хора причастяването с Тялото и Кръвта Христови се превръща в „лекарство на безсмъртието“, давано за прощаване на греховете и вечен живот. 

По информация на: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Гробът Господен в Йерусалим отново е отворен за вярващи и поклонници

Храмът в Йерусалим, в който всяка година слиза Благодатният огън е отново отворен за вярващи ...