Начало / Uncategorized / Неделя православна по света (ХРОНИКА)

Неделя православна по света (ХРОНИКА)

Днес православната църква отбелязва първата неделя от Великия пост – Православна. В днешния ден се окзва почит към всички отци, защитници на истинската вяра и дали живота си в прослава на Бога. Също така се отправят анатеми към всички, които проповядват ереси и лъжеучения. 

По повод големия празник във всички Поместни православни църкви бяха отслужени тържествени богослужения. Представяме ви кратка хроника на празничния ден по света и у нас. 

Вселенска патриаршия

На Неделя православна във Фенер, Истанбул бе отслужена тържествена литургия от Вселенския патриарх Вартоломей и Кипърския архиепископ Хризостом, който е на посещение във Вселенска патриаршия от четвъртък. Двамата първойерарси съслужиха в църквата „Св. Георги“. В края на Тайнството Евхаристия бе извършено шествие с икони и мощи на светии. 

 

Александрийска патриаршия

„Не затворихме Православието в нашите красиви храмове. Проповедта за него е по целия африкански континент“, каза в словото си Александрийският патриарх Теодор, след като възглави празничната св. литургия по повод днешната неделя. На св. Литургия присъстваха гръцкия консул и представители на дипломатическата мисия на страната в Египет, както и множество православни християни. 

Антиохийска патриаршия

В Дамаск, Сирия, Антиохийският патриарх Йоан X отслужи полагащата се литургия за Неделя православна. Първойерархът бе в съслужение с епископи на патриаршията, както и свещеници. Патриарх Йоан поздрави събралите се християни с големия празник, на който се отбелязва победата на Св. Православие над всички ереси и лъжеучения. След св. Литургия бе извършено и шествие с икони.

 

Йерусалимска патриаршия

Негово Светейшество Йерусалимският патриарх Теофил възглави празничната св. Василиева литургия на Божи гроб по повод Неделя православна. Той бе в съслужение с архиереи от Св. Синод на Йерусалимската патриаршия, както и епископи. След Божествената литургия бе извършено шествие със светите икони, както и се състоя прием в сградата на древната патриаршия. 

 

Руска патриаршия

В Москва Руският патриарх Кирил възглави празничната св. Литургия в храм „Христа Спасителя“, като на богослужението възведе в свещенически чин дякон Максим Тогубитски. След края на Тайнството патриархът е възглавил специалният молебен, който е определен да се отслужва на днешния ден. На празничната литургия молитвено са присъствали посланиците на Словакия и Кипър. Заедно с патриарх Кирил са съслужили епископи и митрополити на Руската църква, както и представители на Антиохийската и Сръбската патриаршии и църквата на Чехия.

Сръбска патриаршия

Сръбският патриарх Ириней възглави празничната литургия в криптата на катедралния храм в Белград, посветен на св. Сава Сръбски. Заедно с патриаха съслужи епископ Стефан, негов викариен епископ. В края на богослужението бе извършено и шествие със св. икони. Патриархът благослови всички присъстващи и се обърна с кратко слово по повод големия празник и отбелязването на първата неделя на великия пост.

Румънска патриаршия

В Румънската църква също тържествено отбелязаха Неделя православна, като там тържествата бяха възглавени от Румънския патриарх Даниил. „Иконите в Църквата – каза патриарх Даниил, – са предзнаменование за славата и красотата на Царството Небесно… Църквата на земята е икона на Царството Небесно. Тя ни подготвя да почувстваме красотата на славата на Рая“, каза в словото си патриарх Даниил. Заедно с патриарха съслужиха епископите към Румънската архиепископия в Букурещ, а на тайнството Евхаристия молитвено участваха десетки православни християни. 

Българска патриаршия

По повод днешната неделя в Патираршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Василиевата св. литургия бе възглавена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който бе в съслужение с епископи на БПЦ и духовници. В края на св. Литургия десетки православни християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. По време на тайнството Евхаристия Светейшият патриарх се помоли за всички предстоятели на Поместните православни църкви, като накрая бе изпято и многолетие.

Грузинска патриаршия

Грузинският патриарх Илия присъства на Неделя православна в Тбилиси. Той се обърна с кратка проповед към християните, като ги насърчи в подвизите по време на поста, както и ги призова да помнят днешната неделя, в която се припомня тържеството на православието. „Имайте мир и любов към ближните“, призова патриарх Илия. 

 

Атинска архиепископия

Архиепископ Йероним възглави днешната св. Литургия в Атина, като съслужи с митрополити и епископи на Еладската архиепископия. На богослужението молитвено участие взе и президентът на Гърция. Със слово за празника се обърна епископ Иустин, като подчерта, че „живеем в свят, който унищожава човешкото съществуване, което се намира между отчаянието и беззаконието“. Епископът допълни, че на Църквата и портите адови няма да надделеят, за това именно в днешната неделя трябва да отбелязваме тържеството на Православието. 

Полска православна църква

Във Варшава Негово Високопреосвещенство митрополит Сава възглави празничните богослужения по повод Неделя на православието. В словото си той говори за уникалността на Православието, което в много химни се нарича апостолска вяра, вярата на светите отци, в която намираме правилното учение за Иисус Христос. Първойерархът подчерта, какъв трябва да бъде съвременният православен човек и как трябва да живее живота си той, независимо от обстоятелствата. Митрополит Сава се е помолил и за единството в Православната църква. Поменати бяха и всички защитници на православната вяра. 

За съставянето на хрониката са използвани следните източници: orthodoxtimes.comorthodoxianewsagency.grekalexandria.orgJerusalem-PatriarchateAntioch Patriarchatepatriarchia.rubasilica.rospc.rs;  საქართველოს საპატრიარქო ❲ოფიციალური გვერდი❳bg-patriarshia.bgorthodox.pl

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши реставрацията на иконостаса на българския храм в Будапеща

Реставрацията и консервацията на иконостаса в българския храм на БПЦО „Св. СВ. Кирил и Методий“ ...