Начало / Новини / Неделя православна в Неврокопска епархия и откриване на паметник на митрополит Натанаил

Неделя православна в Неврокопска епархия и откриване на паметник на митрополит Натанаил

На Неделя православна в престолия град на Неврокопска епархия – Гоце Делчев, бе отслужена тържествена Василиева св. литургия. Богослужението бе възглавено от Неврокопския митрополит Серафим, а заеднос с него съслужиха Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир. 

По време на богослужението бяха споменати светите отци, борили се в защита на св. Православна вяра, както и тези пострадали мъченически и изповеднически за Православието. След св. служба бе извършено и традиционното литийно шествие, което се полага да бъде извършвано днес. След тържественото богослужение на площад „Митрополит Натанаил“ в югозападния град бе открит и паметник на блаженопочившия Неврокопски митрополит Натанаил, който почти двадесет години духовно ръководи Неврокопската епархия. Той бе митрополит в едни от най-трудните години за Българската църква – години на разкол и криза. За големите му заслуги за духовния живот в епархията, както и за построяването и реновирането на десетки храмове в епархията, както и за увековечаване на делото му в центъра на Гоце Делчев бе открит негов паметник. 

„Надали, ако приживе бяхме споменали на митрополит Натанаил, че някога някой ще му изгради паметник, той би допуснал даже да се произнесе такова нещо, защото всички познаваме неговата скромност и неговата отдаденост и себежертвеност в цялостното му служение. Всички, които присъстваме, добре помним и затова не е нужно с много слова да се описва защо днес му поставяме паметник. Неговото дело, което той вършеше като архипастир на Неврокопска епархия, е живо, то се продължава и не само сред духовенството и сред църковния клир в църковния живот, но то има продължение в цялостния обществен живот… Този паметник означава голямата признателност не само на Църквата и духовенството, но и на цялото гражданство на Неврокоп, а днес присъстват и кметове на други общински градове, на областния център Благоевград, приятели от други населени места. Всичко това показва колко много хора са имали силна връзка с митрополит Натанаил и колко скъпа ни е тази връзка с него… Вярвам, че това би била най-голямата почит – разбира се, никак не са малковажни тези външни изрази на почитта към един такъв високо издигнат в духовно отношение клирик на Българската православна църква, – но без следването на неговия пример и умножаването на онези добродетели, към които той ни водеше, не би била истинска и нашата почит. Затова нека паметникът, който поставяме днес тук, да бъде едно напомняне към всички, които минават през този кръстопът, през този красив площад за това, че трябва по често да изпитваме себе си, да виждаме къде сме, в какво сме се отклонили, какво не ни достига в добродетелния живот, спомняйки си за дядо Натанаил, да можем да изправяме себе си и да вървим в този ясно очертан път, по който той вървеше и ни водеше към спасението, към Царството Божие“, каза в словото си митрополит Серафим при откриването на паметника. 

Митрополитът допълни, че датата по откриването на паметника не е случайна, тъй като именно на Неделя православна митрополит Натанаил е отбелязвал своя имен ден, както и монашеското си пострижение. Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов каза, че „през почти 20-годишното си служение като Неврокопски митрополит дядо Натанаил разви голяма дейност като пастир, учител, духовен наставник, грижовен отец на малки и големи, човек с голяма жертвеност и преданост на Божието дело и неуморна отдаденост на ближните и нуждаещите се. Той бе голям патриот, отдаден на родния си край“, каза още кметът.

Откриването на паметника има и символно значение за Гоце Делчев, тъй като митрополит Натанаил бе човекът, който премести духовния център на Неврокопска епархия от областния Благоевград в Гоце Делчев, някога носил името Неврокоп и от древност център на епархията. По този начин митрополитът даде знак пред обществеността не само в общината и областта, но и пред държавата, че в югозападния град има има жив и активен духовен християнски живот. За това говорят и десетките инициативи през годините, които се случиха с благословението и подпомагането на блаженопочившия митрополит Натанаил. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...