Начало / Коронавирус / Гръцки митрополит: Няма да спрем да отслужваме св. Литургия и да се причастяваме

Гръцки митрополит: Няма да спрем да отслужваме св. Литургия и да се причастяваме

Митрополитът на Димитриада Игнатий от Гръцката православна църква се обърна със специално слово на днешната неделя, в което се опита да предпази духовните си чада от паника заради новия вирус в Гърция- 

По време на днешната литургия той говори за причастяването  с Тялото и Кръвта Христови, като похвали всички вярващи, дошли на неделната литургия, въпреки новата ситуация възникнала през последните дни и в южната ни съседка. 

„Да мислим рационално и да се грижим за себе си. Призовавам всички да не осъждат нашите братя и сестри, които искат да се предпазят. Лично аз няма да осъждам някого ако не ми целува ръка. Ще приема и човек, който стои далеч от иконите и не ги целува, за да се защити. Поклонът е достатъчен. Ако някой иска да целува икони е свободен да го направи. Нека Бог да го благослови! Грях е да ги осъждам“, каза митрополитът. 

„Има едно нещо, което обаче никога няма да спрем да правим, това е да отслужваме Божествената Литургия и да се причастяваме. Историята показва, че никога свещенослужител не се е разболявал след като е отпивал от потира, нито някой вярващ, след като се е причастил с Тялото и Кръвта Христови. Това е място на вярата и чудесата. Който не вярва, това е негов проблем, а не мой. Ще се подчиним на всяка команда, освен тази. Никой няма да бъде лишен от Божествената литургия. Бог ни изпитва, за да ни покаже слабостите ни. Хората трябва да благодарят на Бога за това, че могат да приемат Свето Причастие, без да се разболеят. Това е чудо в живота“, добави още той.

По информация на: orthodoxtimes.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Гробът Господен в Йерусалим отново е отворен за вярващи и поклонници

Храмът в Йерусалим, в който всяка година слиза Благодатният огън е отново отворен за вярващи ...