Начало / Новини / В Румъния ще се състоят тържества по повод изпълването на 400 години от рождението на св. Сава Бранкович

В Румъния ще се състоят тържества по повод изпълването на 400 години от рождението на св. Сава Бранкович

Тази година се изпълват 400 години от рождението на светия изповедник Сава Бранкович, митрополит на Трансилвания. В близост до празника на светеца, в местността Арадей Инеу, неговото родно място, ще се състои поредица от събития в негова прослава.

Тържествата ще бъдат в периода 24 април – 3 май, като в дните освен богослужебна прослава ще се състоят конференции, симпозиуми и кръгли маси. 

Св. Сава Бранкович е в периодите (1656 – 1660; 1662 – 1680) православен митрополит на Трансилвания с център Белград. Брат на граф Георги Бранкович и един от последните потомци на династията Бранкович. Противопоставя се на трансилванския унгарски владетел Михай I Апафи, държейки богослужението да се извършва на църковнославянски език. Румънската православна църква канонизира св. Сава през 1955 г. Паметта му се чества на 24 април.

Източник: Doxologia.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Ремонтираха основно църква в Лом

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм ...