Начало / Uncategorized / 900-годишната историята на църквата „Св. Димитър“ в село Паталеница

900-годишната историята на църквата „Св. Димитър“ в село Паталеница

През 1956 г. църквата църквата „Св. Димитър“ в село Паталеница  обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение, а през 1971 г., след проучването на изключително ценните стенописи – и за художествен паметник на културата с национално значение.

Църквата   е уникална със своята археология и история  – на повече от 900 години е. Наричат я Каменната църква. Стенописите в църкавата са шедьоври, разказва Любка Тодорова, уредник в  Исторически музей Пазарджик отдел „Археология“. 

 Тя припомня,  че отнасят строителството и към ХI, но I все още няма  точна дата за строителството на църквата , всичко публикувано е като  предположения, а не  научни доказателества.

 Според един от изследвателите от 60-те години, акад. Миятев, църквата е строена през периода ХIІІ – ХIV век. 

Проф. Атанас Божков предполага,  че църквата е от края на ХII  век. Други изследователи я датират  ХI – ХII век. Според една от легендите ,  преди идването на турците, за да я  запази , населението на Паталеница я засипва с пръст, за да се куртулиса / запази / и оттам идва  и   името“Света Куртулещица“.  Стефан Захариев в своята книга „Географико-историко-статистическо описание на Татар-Пазарджишката кааза“, издадена във Виена през 1870 г. пише ,че църквата е изградена от дукс Григорий Куркуа през царуването на гърците и че селяните я наричат „Света Куркулещица“, което е изкривено от Куркуа.

Стенописите са наистина впечатляващи, ясно се разчитат около 80 сцени. 

През 60-те години при пристрояването на нов притвор, някои от стенописите са замазани с варова мазилка и блажна боя, но с течение на времето  варовата мазилка  се напуква, и след реставрация  красотата им грейва. Истински шедьовър.  Невероятно красиви.

Интервюто на Нели Бистрашка с Любка Тодорова може да чуете тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Св. Амвросий Медиолански и Библията

Амвросий (Ambrosius Aurelius) Медиолански (334/40-397) – светец, един от западните отци на църквата, проповедник, химнотворец, ...