Начало / Uncategorized / Пет важни стъпки по време на Великия пост

Пет важни стъпки по време на Великия пост

Църквата подготвя вярващите за Великия пост постепенно. Духовно, прочитайки в неделните дни определи пасажи от Евангелията; и физически, постепенно сменяйки храната през месопустната и сиропустната неделя. Но трябва да направим и нещо сами – например да си определим отпуска преди Пасха. Ето кратък лист, който ще направи постът ви по-осъзнат. 

Направете свое собствено меню предварително

Да мислиш по-малко за храна и повече за душата. Ако решите да постите, по-добре е да помислите предварително върху храната си и да си купите необходимите продукти. Така ще бъде много по-лесно да влезете в ритъма на поста и да не сте гладни. Такива храни обикновено са ядки, мед, плодове, зеленчуци, гъби, зърнени храни и тестени изделия. По-добре е да обсъдите тежестта на постите със свещеник, който до известна степен знае вашите лични обстоятелства в живота.

Пригответе се да прочетете евангелието

Православните имат отлична традиция – всеки Велик пост да препрочитат едно от четирите Евангелия (или дори и четирите). Можете да изберете всяко: от Матей, Лука, Марк или Йоан. Евангелието наистина е Вечната книга. Пълно е с метафори, притчи и преки истории за живота на Иисус Христос, следователно, препрочитайки го всеки път ще откриете нещо ново. Ако четете за първи път, можете да се запасите и с тълкуванията на св. евангелие от св. отци. Например тълкуванието на св. Теофилакт Български, св. Йоан Златоуст и др..

Намерете текста на Великия канон на св. Андрей Критски

Той може да бъде изтеглен безплатно на вашия телефон или закупена в църковния магазин в хартиен вариант. Разбира се, свещеникът ще го прочете по време на Великия пост. Но нека бъдем честни – половината е или неразбираем, или не е ясен. А канонът е специален, покаен. По-добре е да го следите, докато духовниците го четат. Тогава текстът ще се възприема по-съзнателно. 

Научете молитвата на св. Ефрем Сирин

Тази молитва се чете на почти всяка служба по време на Великия пост. Тя е един от неговите символи, молба към Бог да помогне на молещия се – и това е една от задачите на постите. Ето текста на молитвата:

Господи и Владико на моя живот,
не ми давай дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие.

Но дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и любов дарувай на мене, Твоя раб.

Ей, Господи Царю! дарувай ми да виждам моите прегрешения
и да не осъждам моя брат, защото си благословен во веки веков.

Амин.

Планирайте почивката си преди Великден

За да разберете по-добре и усетите цялата радост на Великден, трябва да посетите службите, които го предхождат. В идеалния случай това е цялата Страстна седмица, но „минимумът“ е Велики Четвъртък, Влики петък и Велика Събота. Богослуженията се провеждат сутрин и вечер, трудно ще се съчетаят с работата, следователно, ако е възможно, си вземете отпуск.

Източник: foma.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...