Начало / Новини / На 3 март Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи благодарствен молебен на връх Шипка

На 3 март Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи благодарствен молебен на връх Шипка

Благодарствен молебен ще отслужи по повод 142 години от Освобождението на България ще отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Заедно със свещенослужители от епархията в 11 часа на площадката в подножието на Паметника на Свободата на връх Шипка митрополитът ще отслужи и заупокойна молитва в памет на загиналите воини . 

„Църквата се моли за всички православни християни и за всички загинали за Освобождението на родината ни и винаги ще бъде страж над техните души. Никой не може да промени и отмени историята. Всеки може да я съхрани, независимо какви са обстоятелствата и времената, в които живеем. Никога не бихме забравили децата, отнети от майчина гръд, които вместо мляко сукаха кръв. Никой вирус не ще събори паметта на българина, който е родолюбец, търси истината и винаги ще я пази в сърцето си. Оставаме предани, в преклонение пред всички, които паднаха за Освобождението на България“, каза митрополит Киприан пред медиите по повод решението си за провеждането на богослуженията, устояли през годините.

По препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 планираният за утре – 3 март, официален ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на връх Шипка се отменя, съобщиха по-рано днес от пресцентъра на Областна администрация – Стара Загора. Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен. Въведените временни промени на движението в района остават в сила. Препоръката е адресирана до президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, областния управител на област Стара Загора Гергана Микова и кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Въпреки забраната, обаче, днес прессекретариатът на президента информира, че от 11.00 часа на 3 март държавният глава Румен Радев ще поднесе цветя на връх Шипка и ще отправи приветствие по случай Националния празник на България.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...