Начало / Новини / „Домът на вярата“ ни срещна със Софийската духовна семинария

„Домът на вярата“ ни срещна със Софийската духовна семинария

„След освобождението ни българският народ много бързо е искал изгради своята държава и основата за това нещо е била Църквата. Следващото нещо, на което се е облягал народът ни е училището. Показателно за това нещо е и Софийската духовна семинария, на която първият основен камък е положен през 1902 г.“, каза архим. Пахомий в неделния брой на предаването „Домът на вярата“ по БНТ1. 

В началото на Великия пост предаванети ни среща с духовниците, преподавателите и най-вече учениците от духовното шоколо, което не само зигражда свещеници и бъдещи клирици на БПЦ-БП, но гради вяра в душите на млади човец, тръгнали по своя собствен път в Църквата. 

„Софийската духовна семинария е духовно училище, в което се образоват деца в средно образование, като освен предметите, които се изискват от Министерство на образованието, имаме и богословски науки. Целта ни е както да образоваме децата, така по същия начин и да получат едно духовно образование, едно духовно развитие. Да познаят Бога“, каза в интервюто си архим. Пахомий, ректор на Софийската семинария. 

Цялото предаване може да видите тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Изложба с архивни фотографии от 1942 година ще бъде подредена в храм – паметник и костница „Св. Иван Рилски“ в Кресна

В криптата на храм-паметник и костница „Св. Йоан Рилски“ в Кресна ще бъде открита фотоизложба ...