Начало / Новини / Днес е починал йеродякон Михаил от Бачковската св. обител

Днес е починал йеродякон Михаил от Бачковската св. обител

Днес вечерта е починал йеродякон Михаил от Бачковската св. обител, съобщават от обителта. 

Игуменът на Бачковския манастир Велички епископ Сионий и братството на обителта с дълбока скръб съобщават, че вечерта на 29.02.2020 г. след кратко боледуване се представи в Господа манастирският брат отец Михаил.

Отец Михаил, в мире Борис Кръстев, постъпва в манастира като послушник в 1978 г. след период на духовни търсения. Роден в с. Караманово, след началното си образование, учи и работи във Велико Търново. Чувствайки нужда от духовен живот, постъпва в Духовната академия в София, но влечението към манастира се оказва по-силно. Той напуска академията и постъпва като послушник в Бачковската обител при игуменството на архим. Иларион, по-късно Доростолски митрополит. През 1979 г. е подстриган като монах с името Михаил.

Дълги години отец Михаил служи като йеродякон в светата обител. През всичкото това време, непоклатима оставаше вярата му в Господа Бога и упованието му в покровителството на Пречистата Майка Божия. Упование, което винаги му помагаше в трудни моменти. Йеродякон Михаил бе отзивчив и състрадателен, винаги готов да помогне на нуждаещите се според скромните си възможности. Искренното му молитвено застъпничество често успяваше да призове Богородичната благословия над молителите.

Светла ще остане паметта за отец Михаил у братята и служителите на Бачковския манастир!

Бог да го прости и упокои в селенията на праведните!

Опелото ще се извърши в съборния храм на манастира на 02.03.2020г. от 12:00ч.

По информация на bg-patriarshia.bg.

За Ангел Карадаков

Виж още

Църква на 2 века събира миряни в село Докатичево

Със служба и трапеза за здраве ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата „Света Неделя“ ...