Начало / Новини / В Бачковския манастир бяха отслужени заупокойни богослужение в памет на патриарх Кирил и екзарх Стефан

В Бачковския манастир бяха отслужени заупокойни богослужение в памет на патриарх Кирил и екзарх Стефан

По решение на Св. Синод Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум възглави заупокойната св. литургия в Бачковската св. обител в памет на блаженопочившите първойерарси на Българската православан църква – Светейшият патриарх Кирил и екзарх Стефан, съобщи официалният сайт на Св. Синод.

Митрополит Наум съслужи с Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Бачковската и Троянската св. обители, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Григорий от манастирското братство и дякони.

По време на Тайнството Евхаристия Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие. В края на св. литургия митрополит Наум се обърна със слово, в което каза: „Без памет за предците, без приемственост спрямо завещаното ни от тях, всички наши усилия ще остават напразни и не ще можем да надградим нищо, защото няма да я има основата, върху която да съзиждаме. Основата пък, оставена ни от тях, е твърдата скала на словото Божие – домът, който е съграден върху камък, и който никой и нищо не ще може да поклати (Мат. 7:24-27)… Да благоволи Всеблагият Бог, щото Православната ни църква да се води винаги от високия им пример за духовност и за църковност!. Нека пазим свято своето църковно единство, като не допускаме дух на разединение и на противопоставяне да витае между нас, но в единство и в единомислие уверено да водим кораба на Българската православна църква към спокойни води и тихи пристанища по примера, показан ни от Блаженейшия Стефан, Светейшия Кирил и всички богомъдри предстоятели и архиереи на светата ни Църква през вековете. В решенията и в действията си да се вдъхновяваме от тях – от тяхната вяра и от тяхната всеотдайност в архипастирското служение. Тогава и само тогава ще бъдем верни на паметта им и достойни техни приемници и продължители на родолюбивото им църковностроително дело“, каза в словото си той.

Негово Светейшество патриарх Неофит възглави панихидата в памет на двамата блаженопочивши архипастири на родната ни поместна църква. Светейшият патриарх съслужи с Високопреосвещения Русенски митрополит Наум, Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Величкия епископ Сионий, игумен на Бачковската и Троянската св. обители, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и архим. Григорий, , ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас. Песнопенията на заупокойните богослужения изпълниха църковни певци, под диригентството на д-р Любомир Игнатов.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...