Начало / Новини / В Бачковския манастир бяха отслужени заупокойни богослужение в памет на патриарх Кирил и екзарх Стефан

В Бачковския манастир бяха отслужени заупокойни богослужение в памет на патриарх Кирил и екзарх Стефан

По решение на Св. Синод Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум възглави заупокойната св. литургия в Бачковската св. обител в памет на блаженопочившите първойерарси на Българската православан църква – Светейшият патриарх Кирил и екзарх Стефан, съобщи официалният сайт на Св. Синод.

Митрополит Наум съслужи с Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Бачковската и Троянската св. обители, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Григорий от манастирското братство и дякони.

По време на Тайнството Евхаристия Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие. В края на св. литургия митрополит Наум се обърна със слово, в което каза: „Без памет за предците, без приемственост спрямо завещаното ни от тях, всички наши усилия ще остават напразни и не ще можем да надградим нищо, защото няма да я има основата, върху която да съзиждаме. Основата пък, оставена ни от тях, е твърдата скала на словото Божие – домът, който е съграден върху камък, и който никой и нищо не ще може да поклати (Мат. 7:24-27)… Да благоволи Всеблагият Бог, щото Православната ни църква да се води винаги от високия им пример за духовност и за църковност!. Нека пазим свято своето църковно единство, като не допускаме дух на разединение и на противопоставяне да витае между нас, но в единство и в единомислие уверено да водим кораба на Българската православна църква към спокойни води и тихи пристанища по примера, показан ни от Блаженейшия Стефан, Светейшия Кирил и всички богомъдри предстоятели и архиереи на светата ни Църква през вековете. В решенията и в действията си да се вдъхновяваме от тях – от тяхната вяра и от тяхната всеотдайност в архипастирското служение. Тогава и само тогава ще бъдем верни на паметта им и достойни техни приемници и продължители на родолюбивото им църковностроително дело“, каза в словото си той.

Негово Светейшество патриарх Неофит възглави панихидата в памет на двамата блаженопочивши архипастири на родната ни поместна църква. Светейшият патриарх съслужи с Високопреосвещения Русенски митрополит Наум, Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Величкия епископ Сионий, игумен на Бачковската и Троянската св. обители, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и архим. Григорий, , ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас. Песнопенията на заупокойните богослужения изпълниха църковни певци, под диригентството на д-р Любомир Игнатов.

За Ангел Карадаков

Виж още

Мъж с психично заболяване поруга параклиса „Св. Георги“ над Сопот

36-годишен мъж с доказано психично заболяване поруга параклиса „Св. Георги“ над подбалканския град Сопот. Унищожени ...