Начало / Новини / Русенският митрополит Наум поздрави Вселенския патриарх Вартоломей по повод рождения му ден

Русенският митрополит Наум поздрави Вселенския патриарх Вартоломей по повод рождения му ден

„Вашият юбилей е празник и събитие, в който сме съпричастни да съпреживяваме достойното Ви и дълголетно първосветителско служение, издигнало на висок пиедестал авторитета на Майката Църква – Константинополска патриаршия“, казва в поздравителен адрес митрополит Наум към патриарх Вартоломей.

Митрополитът поздрави патриарх Вартоломей по повод неговия 80-ти рожден ден. „“Вие поехте патриаршеското служение във време на промени в Европа и света, време на предизвикателства пред Светата Православна църква, които посрещнахте и започнахте да решавате в дух на откритост и разбирателство, като с делата си въплътихте думите на Христа: „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец“ (Мат. 5:16). По Ваша инициатива бяха подготвени и проведени важни всеправославни инициативи, между които се откроява проведеният на остров Крит, Всеправославен събор, който постави началото на диалог по много наболели с векове въпроси, касаещи всички православни християни. 

Със задоволство можем да констатираме, че във времето на Вашето служение взаимоотношенията между нашите братски църкви продължиха да се развиват в духа на Христовата любов, съгласно думите на Спасителя: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си“ (Йоан 13:35). Не на последно място бихме желали да Ви благодарим за Вашето добро и сърдечно отношение, което Вие винаги сте проявявали лично и към наше смирение, за което сме изключително признателни. 

Като Ви поздравяваме още веднъж с Вашата юбилейна 80-годишнина, Ви пожелаваме крепко здраве и многолетно патриаршеско служение! На многая лета!“, се казва още в поздравителния адрес, публикуван на официалната страница на митрополит Наум във Facebook.

През миналата година митрополит Наум бе гост на патриарх Вартоломей в Истанбул. Тогава двамата проведоха разговор, обсъждайки различни въпроси от личен и обществен харакнер. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Йоан откри новата учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

С архиерейска света литургия започна новата 2023/2024 учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан ...