Начало / Новини / Русенският митрополит Наум поздрави Вселенския патриарх Вартоломей по повод рождения му ден

Русенският митрополит Наум поздрави Вселенския патриарх Вартоломей по повод рождения му ден

„Вашият юбилей е празник и събитие, в който сме съпричастни да съпреживяваме достойното Ви и дълголетно първосветителско служение, издигнало на висок пиедестал авторитета на Майката Църква – Константинополска патриаршия“, казва в поздравителен адрес митрополит Наум към патриарх Вартоломей.

Митрополитът поздрави патриарх Вартоломей по повод неговия 80-ти рожден ден. „“Вие поехте патриаршеското служение във време на промени в Европа и света, време на предизвикателства пред Светата Православна църква, които посрещнахте и започнахте да решавате в дух на откритост и разбирателство, като с делата си въплътихте думите на Христа: „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец“ (Мат. 5:16). По Ваша инициатива бяха подготвени и проведени важни всеправославни инициативи, между които се откроява проведеният на остров Крит, Всеправославен събор, който постави началото на диалог по много наболели с векове въпроси, касаещи всички православни християни. 

Със задоволство можем да констатираме, че във времето на Вашето служение взаимоотношенията между нашите братски църкви продължиха да се развиват в духа на Христовата любов, съгласно думите на Спасителя: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си“ (Йоан 13:35). Не на последно място бихме желали да Ви благодарим за Вашето добро и сърдечно отношение, което Вие винаги сте проявявали лично и към наше смирение, за което сме изключително признателни. 

Като Ви поздравяваме още веднъж с Вашата юбилейна 80-годишнина, Ви пожелаваме крепко здраве и многолетно патриаршеско служение! На многая лета!“, се казва още в поздравителния адрес, публикуван на официалната страница на митрополит Наум във Facebook.

През миналата година митрополит Наум бе гост на патриарх Вартоломей в Истанбул. Тогава двамата проведоха разговор, обсъждайки различни въпроси от личен и обществен харакнер. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...