Начало / Новини / Румънският патриарх Даниил с обръщение по повод заразата с новия коронавирус

Румънският патриарх Даниил с обръщение по повод заразата с новия коронавирус

От Румънската патриаршия разпространиха обръщение на Румънския патриарх Даниил по повод прекаленото медийно отразяване на епидемията с новия коронавирус и постъпили искания от държавни институции Румънската църква да предприеме мерки за предотвратяване на разпространението на вируса и намаляване на страха след населението. 

Поради тази причина комюникето засяга особено онези, които се страхуват твърде много от болести, когато целуват светите икони или когато се причастяват от една и съща лъжичка и потир. Това внимание, особено към „по-слабите във вярата“ (вж. Римляни 14: 1), предизвика страх и по-точно сред духовниците и вярващите, които считат, че тази изключителна и временна мярка в полза на онези, които се плашат повече и са по-неукрапнали във вярата,може да се трансформира в ново богослужебно правило за евхаристийно общение на всички вярващи.

„За да се преодолеят поляризациите и полемиките, които отслабват православното единство, трябва да се избягват прибързани присъди и трябва да потвърдим отново православното убеждение, че Светата Евхаристия не е и никога не може да бъде източник на болест и смърт, а източник на нов живот в Христос, прошка на греховете, за изцеление на душата и тялото.

Ето защо, хорът пее докато хриситяните се причастяват: „Тялото Христово приемете, от безсмъртния Източник вкусете“ .

Следователно правилото за общението на духовенството и вярващите от един и същи Свети Потир остава непроменено и свещениците ще обяснят на всички вярващи, че това общение никога не е било опасност за никого и никога няма да представлява такава. 

И вярващите обаче, които се страхуват да споделят в една и съща светена чаша със същата лъжица, ще помолят за съвет своя духовен отец, който да ги укрепи във вярата и да увеличи църковното общение.

Също така, в случай на целуване на светите икони, вярващите, които имат силна и жива вяра, не се страхуват, че ще се разболеят, но се радват на молитвата и благословението от светиите, които са изографисани върху иконите…

Пожелаваме на всички свещенослужители на Светия олтар и на всички вярващи на Румънската православна църква здраве и спасение, както и много помощ от Бог по време на Великия пост“, се казва в посланието на патриарх Даниил. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...