Начало / Uncategorized / Излезе брой 2 на православното списание „Светодавец“

Излезе брой 2 на православното списание „Светодавец“

Уважаеми читатели,

Новият брой на нашето списание Ви предлага отново интересни и поучителни текстове, които се надяваме да доставят истинска духовна наслада и да бъдат полезни за всеки, който ги разгърне и прочете.

В началото на Великия пост сме избрали едно проникновено и благодатно поучение от свети Йоан Кронщадски за молитвата и за начина, по който да се молим и предстоим пред Бога с покаяние и смирение. Другите поучителни текстове за поста и молитвата се надяваме да бъдат полезни за всеки, който се подготвя да премине през благословеното време на поста и да намери поука, утешение и напътствие за своя християнски живот в Църквата. През настоящата 2020 година Българската православна църква отбелязва една важна юбилейна годишнина и възпоменава знаменателно историческо събитие – 150 години от учредяването на Българската екзархия. Събитие, което през 1870 година увенчава по достоен начин десетилетните борби за църковна независимост и възстановяване на самостойната Българска църква като поместна православна църква на българския народ през Възраждането.

В памет на това събитие темата на февруарския брой на нашето списание е посветена именно на тези паметни и забележителни събития, които всеки православен християнин и родолюбив българин трябва да познава добре, да осмисля задълбочено и да помни не само като славни дела на велики духовници и събития, отминали в историята, но и като светла пътеводна звезда, която ни показва и чертае пътя към достойно настояще и сигурно бъдеще за Българската църква в днешното бурно и смутно време на дълбоки и повсеместни промени в съвременния свят.

Чрез примера и достойното служение на българските архиереи от времето на създаването на Българската екзархия ние днес осмисляме трудния исторически път на нашия християнски народ през вековете и особено през епохата на Българското възраждане, но също така съизмерваме и нашите скромни усилия да вървим по Христовия път и да следваме техните завети за безрезервно и себежертвено служение „Церкви и Отечеству на ползу“. Убедени сме, че историята на Българската екзархия е поучителна и полезна и за днешния ден и може да послужи на всеки съзнателен и отговорен член на Църквата в неговите търсения и усилия за откриване на верния път към постигане на църковна самостоятелност и достойнство на всяка една поместна православна църква в семейството на Вселенското православие. И днес православните народи и поместните православни църкви са изправени пред трудни решения, съблазни и опасности от нови дълбоки разделения, които са съпътствали в миналото и борбата на българите за възстановяване на църковната независимост. Нашите предци са ни показали по един достоен начин как може и трябва да се води една справедлива църковна борба за християнски свободи и правдини, за възстановяване на каноничното достойнство и за изграждане на една призната и приета в семейството на другите поместни православни църкви автокефална патриаршия.

Затова и в този брой ще ви срещнем с делата и пастирските поучения на редица изявени български архиереи, сред които Патриарх Кирил, Видинският митрополит Неофит, Самоковският митрополит Доситей и много други забележителни и достойни дейци на Българското възраждане и екзархийското дело в пределите на Родината и в епархиите, останали извън границите на днешна България.

Надяваме се чрез светлия образ и величавото им църковно и родолюбиво дело да намерим и ние днес поука и утешение, добър пример и вдъхновение за нашето собствено служение и скромен принос като продължение на славното и величаво минало на дейците на Българската екзархия.

Пожелаваме радостни и вдъхновени моменти с предложените текстове, размисли и разкази на нашите автори и се надяваме на още много нови и ползотворни срещи на страниците на нашето списание!

Доц. д-р Костадин Нушев

Новия брой на списанието може да прочетете тук  или в по-удобен вариант за четене тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...