Начало / Uncategorized / Православни свещеници в Гърция изразиха загриженост от ситуацията в Лесбос и Хиос

Православни свещеници в Гърция изразиха загриженост от ситуацията в Лесбос и Хиос

Сдружението, представляващо православните духовници в Гърция, публикува изявление, в което изрази загриженост относно ситуацията в източните егейски Лесбос и Хиос, orthodoxianewsagency.gr. 

Съобщението идва след остри реакции, включително улични протести от страна на местните жители срещу перспективата за изграждане на повече „горещи точки за мигранти“ от държавата на двата острова. В писмото на сдружението се казва, че духовниците се молят мигрантската криза да не предизвика разединение сред гръцкия народ.

„Днес е срамен ден за всички”, написа в социалните мрежи управителят на островите в северната част на Егейско море, който също участва в блокадите. Той подчерта, че е позорно жителите, които пазят островите, да бъдат бити и да страдат.

На 25 февруари на островите Лесбос и Хиос избухнаха сблъсъци между жителите и органите на реда, придружаващи камионите и булдозерите, предназначени за изграждането на новите лагери от затворен тип. 

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Правителството е категорично, че ще продължи с осъществяването на плановете за изграждане на нови съоръжения на подходящ за целта терен. Атина пое ангажимент да премахне сега съществуващите пренаселени лагери, в които условията са тежки и се влошиха рязко през последните месеци.

За Ангел Карадаков

Виж още

Задушница пред Петдесетница

Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали с вяра православни християни. Всеки ...