Начало / Uncategorized / Местата, през които Спасителят е преминал в Египет, са включени в туристически маршрут

Местата, през които Спасителят е преминал в Египет, са включени в туристически маршрут

Пътят, по който Спасителят Иисус Христос е пътувал заедно със Св. Богородица и св. Йосиф в Египет, е включен в религиозен туристически маршрут, съобщиха от Южното Синайско правителство.

Маршрутът ще се движи от Рафа до Нова Фарама и ще бъде най-дългото поклонение в една страна. Той ще обхване над 3000 км, обединявайки 25 региона. Местният министър на развитието Махмуд Шаарау каза, че целият проект трябва да бъде финализиран през 2020 година.

През януари Халед ал Анани, министър на туризма и антиките, обяви, че повечето манастири и църкви по пътя, по който е минал Христос като младенеце са възстановени и отворени за поклонници.

Целта е да се развие религиозен и културен туризъм в Египет. Министерството възнамерява да напише информационен каталог на арабски и английски език, посветен на местата.

Светото семейство в Египет

След като се поклонили на Господа във Витлеем, влъхвите от Изтока били проводени да се върнат в дома си по друг път, по заповед на ангел. Ирод, като видял, че е бил измамен, планирал да убие Христос, като убие всички мъжки деца във Витлеем. Но Бог видял намерението на Ирод и изпратил Своя ангел при Йосиф.

Ангелът се явил на Йосиф насън и му наредил да вземе младенецът и майка му и да избяга в Египет, което се и случило. Йосиф взел бебето Иисус и майка му и заминали за Египет, където останали до смъртта на Ирод (Матей 2: 13-15).

Египет бил логично място за намиране на убежище, тъй като е извън царството, окупирано от цар Ирод, и Египет, и Палестина били част от Римската империя, като по този начин, пътуването било лесно и сравнително безопасно. 

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...