Начало / Uncategorized / Грешка вика: „Дръжте грешката!”

Грешка вика: „Дръжте грешката!”

Когато преди няколко години влязох в Църквата, не знаех и не очаквах, че хората в нея имат и проявяват съвсем същите слабости като хората извън нея. Разбрах, че и църковни хора могат да действат манипулативно и тази манипулация е страшна, защото не се очаква от брат в Христа.

Хиляди пъти по-страшна е манипулацията, ако този брат в Христа разполага с медийни инструменти и чрез тях внушава на маса народ каквото реши да си измисли. Типичен пример за това е коментарът в „православния“ сайт „Доксология инфонюз“, критикуващ грамотността в публикация на официалния сайт на Св. Синод на БПЦ за срещата на Негово Светейшество патриарх Неофит с президента на Република Кипър.

Ще коментирам статия от този сайт със съжаление, че обръщайки внимание на двамата жадни за евтини сензации и слава автори, претендиращи да са Христови, мога да генерирам допълнителен интерес към писаниците им и това да ги стимулира да продължават да бълват манипулации. Но дължа на истината тя да бъде казана.

Аз от богословие и църковна политика не разбирам и човек може да ме излъже. Но разбирам от грамотност и затова мога да видя манипулацията в сайта „Доксология инфонюз“ и по-конкретно тази в изречението: „Останалите грешки в текста няма да бъдат редактирани от „Доксология инфонюз“.“

Защо това казване е манипулативно? Защото в посочения текст от синодния сайт грешки няма (с изключение на една главна буква, което е допустимо). Дори посоченото като грешно наименование на Република Кипър всъщност е правилно и това може да се види дори с елементарна справка в сайта на Посолството на Република Кипър. 

Тоест в синодния сайт имаме текст без грешки, за който се внушава, че е с количество грешки, които „няма да бъдат редактирани“.

С каква цел „Доксология инфонюз“ изопачава факта за грамотността на публикацията в синодния сайт? Има и повърхностен, и задълбочен отговор на този въпрос. Но този отговор, по-скоро личният им отговор е важен пред Бога, мен не ме интересува. За мен като потребител на новините е важно едно – не мога да имам вяра в истинността на написаното в сайта „Доксология инфонюз“. Защото приказката за Лъжливото овчарче я знаем всички.

Важно за мен е и че богослови, които проповядват в сайта си какви да сме, за да сме Христови, зачеркват с поведение заради личните си амбиции думите на Христос: „Ако съгреши против тебе брат ти, иди и го изобличи насаме…“ (Мат. 18:15) и „А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?“ (Мат. 7:3). Защото има нормален канал за комуникация между членовете на Тялото Христово, който те съзнателно не използват, а и самите те допускат много грешки в публикациите си. Но това всъщност е доказателство колко трудно е да бъдем нелицемерни православни християни и колко оскъдна става любовта ни към нашата Църква и нейните служители, следователно – и към нас самите. Бог да ни е на помощ!

П.П. Мили хора от „Доксология инфонюз“, моля, спестете нападките срещу „Добротолюбие“ в отговор, аз не съм част от екипа на сайта. А за ad hominem не се хабете. Поздрави!

Автор: Недялка Иванова

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...