Начало / Новини / Вчера започна изграждането на първия у нас храм, посветен на св. Серафим Софийски

Вчера започна изграждането на първия у нас храм, посветен на св. Серафим Софийски

С благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит бе извършен тържествен водосвет с полагане на основния камък и първа копка на храм „Св. Серафим Софийски Чудотворец“ в столичния кв. Надежда 3, на ул. „Бели Дунав“, съобщи Софийска св. митрополия.

Това ще бъде и първият храм в гр. София, посветен на бележития светител – в града, където той извършва достойно архиерейската си служба през последните тридесет години от своя живот и обгрижва духовно както руските емигранти, така и множество българи, включително духовници. Чинопоследованието възглави Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и столични духовници. 

След като бе извършена първата копка на новия храм, епископ Поликарп поздрави предстоятеля, духовенството, църковното настоятелство, спомоществувателите и събралото се множество християни за знаменателното събитие, като ги благослови от името на Негово Светейшество Софийският Митрополит и Български патриарх Неофит. Викарният епископ припомни за благодатния живот и вдъхновяващ пример на св. Серафим Софийски, наречен от своите съвременници „архиереят на любовта“, като пожела на всички храмът „в най-скоро време да ни събере на св. Литургия и освещаване, за да може нашата столица, която е приютила този духовен великан на богословието и на архиерейското богослужение, да има храм, посветен нему и по този начин да отдадем дължимото му и да имаме като благодарни люде Богу и на светостта още един молитвен закрилник, още един молитвен стълб и още една светиня, която да ни обединява, да ни облагодатява и да ни прави да бъдем по-добри и по-искрени духовни Божии чеда.“

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...